Privredu krediti više muče nego stanovništvo

Marijana Miljić
Privredu krediti više muče nego stanovništvo

Banjaluka - Iznos kredita u RS čija otplata značajno kasni zbog čega su ih banke svrstale u kategoriju nekvalitetnih u blagom je padu, ali je tome doprinijelo isključivo stanovništvo, dok je privreda povećala vrijednost loših zajmova.

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS nekvalitetni krediti na kraju septembra prošle godine iznosili su 546,1 milion KM i bili su na približno istom nivou kao i na kraju 2016. godine. Učešće nekvalitetnih kredita u ukupnim zajmovima iznosi 11,44 odsto i smanjeno je za 0,54 procenta.

Nekvalitetni krediti pravnih lica iznosili su 366,2 miliona KM i porasli su za 17,3 miliona ili pet odsto u odnosu na kraj 2016. godine. Preostalih 179,9 miliona KM su loši krediti stanovništva i oni su smanjeni za 17,3 miliona KM ili devet odsto.

Učešće nekvalitetnih kredita pravnih lica u ukupnim kreditima te kategorije iznosi 14,03 odsto i za devet mjeseci je poraslo za 0,23 procenta. Loši krediti fizičkih lica u ukupnim kreditima stanovništva učestvuju sa 8,31 odsto i smanjeni su za 1,4 odsto.

Statistika regulatora bankarskog tržišta pokazuje da loši krediti koji su plasirani u proizvodnju i trgovinu čine čak 70 odsto ukupnih nekvalitetnih kredita pravnih lica. Nekvalitetni zajmovi dati proizvodnom sektoru dostigli su na kraju septembra 130,8 miliona KM i za devet mjeseci su porasli za 34,5 miliona ili 36 odsto. Trgovci su istovremeno nakupili 130,2 miliona KM loših kredita i povećali ih za 1,4 milion.

Sekretar Udruženja banaka BiH Berislav Kutle ističe da situacija sa lošim kreditima nije alarmantna.

- Povećanje nekvalitetnih kredita pravnih lica prati i veće kreditiranje privrede. Krediti stanovništvu su manji, a prati ih i niži rizik u pogledu otplate nego kod privrede. Podaci o nekvalitetnim kreditima su u okviru planiranih parametara i pokazuju da banke dobro upravljale bilansom - kazao je Kutle i dodao da očekuje postepeno smanjenje ukupnih nekvalitetnih kredita.

Privrednici ističu da su banke opreznije pri kreditiranju i da ne odobravaju zajmove preduzećima koja nisu potpuno kreditno sposobna i koja nemaju garancije.

- Ukoliko bi svi nekvalitetni krediti bili nenaplativi to bi izazvalo poremećaj na bankarskom tržištu. Zbog toga treba ispitati da li su odobravani u skladu sa pravilima i ko je garant za njih - kazao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić.

Rezerve banaka

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS stopa pokrivenosti nekvalitetnih kredita rezervama na kraju septembra iznosila je 65,08 odsto, što je pad za 1,19 odsto u odnosu na kraj 2016. godine.

I u tom segmentu je stanovništvo ispred privrede. Stopa kod pravnih lica iznosi 57,43 odsto i smanjena je 1,18 odsto, a kod stanovništva je porasla 0,83 odsto na 80,67 procenata.

Nekvalitetni krediti pravnih lica

Proizvodnja 130,8 miliona +36%        

Trgovina 130,2 miliona +1%

* 546,1 miliona - ukupni nekvalitetni krediti 

* 366,2 miliona - nekvalitetni krediti privrede

* 179,9 miliona - nekvalitetni krediti građana

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana