Привредници зарадили 1,66 милијарди КМ

Милијана Латиновић
Привредници зарадили 1,66 милијарди КМ

Бањалука - Привредници у Републици Српској који су лани добро пословали зарадили су 1,66 милијарди КМ, док је минус на рачунима губиташа смањен и на крају 2018. године износио је око 409 милиона.

Показали су ово подаци Привредне коморе РС добијени на основу финансијских извјештаја за прошлу годину који су достављени Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ).

Према тим подацима, привреда Српске остварила је приход од 21,53 милијарде марака, што је за 1,57 милијарди више у односу на годину раније, чему су највише допринијели сектор трговине и прерађивачка индустрија.

- Укупни расходи износили су 20,13 милијарди КМ и у односу на 2017. годину повећани су за 1,30 милиона КМ - навели су у Привредној комори РС.

Додали су да је укупан нето добитак у прошлој години износио 1,66 милијарди КМ, што је за 11,6 одсто више него у 2017. години, док је укупан губитак износио 409,20 милиона марака и мањи је за 15,1 одсто.

Према подацима из завршних рачуна привредних друштава, укупне обавезе предузећа износиле су 17,22 милијарде КМ и у односу на 2017. годину повећане су за 5,4 одсто.

- Дугорочне обавезе износиле су 6,69 милијарди КМ и повећане су за 2,6 одсто, док су краткорочне обавезе достигле 10,53 милијарде КМ и веће су за 7,3 одсто у односу на годину раније - навели су у Привредној комори РС.

Анализа показује да су краткорочна потраживања привреде лани износила 5,05 милијарди КМ, што је у односу на годину раније више за 8,6 одсто, а у том сегменту предњаче потраживања од купаца из иностранства.

У комори наводе да је коефицијент ликвидности лани износио 1,09, те да је виши у односу на претходне године.

- Ако се узме у обзир да је нормалан коефицијент за одржавање текуће ликвидности између један и два, тада се види да се привреда Српске и даље суочава са проблемом одржавања текуће ликвидности - истакли су у Привредној комори РС.

Извршни директор Удружења економиста РС СЊОТ Саша Грабовац истакао је да је на позитиван резултат који су остварили привредници утицало више фактора, а један од њих је тај што су нека неуспјешна предузећа из ранијег периода банкротирала и нестала, а успјешни су побољшали своје пословање.

- Имамо доста успјешних извозника који су се добро позиционирали и имају сигурно тржиште на које пласирају своје квалитетне производе, тако да су они добрим дјелом допринијели том позитивном резултату. Ту првенствено мислим на предузећа из области прерађивачке индустрије, а и сектор туризма биљежи раст прихода и та грана ће сигурно и у будућности доприносити позитивним резултатима привреде - рекао је Грабовац.

Додао је да ће ситуација у ЕУ, трговински ратови велесила и други фактори, у будућности утицати и на развој домаће привреде.

 Број фирми и радника

Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге извјештаје за прошлу годину предало је 10.071 правно лице, што је за 154 више у односу на 2017. годину.

Према подацима из извјештаја, просјечан број запослених у 2018. години износио је 166.163, што је за 3,3 одсто више у односу на 2017. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана