Привредници на Јахорини у лову на послове

Приредила: Маријана Миљић
Привредници на Јахорини у лову на послове

Јахорина - Форум о привредној сарадњи РС и Србије отворен је у петак на Јахорини, а окупио је више од 200 привредника, кластера, развојних агенција и других институција из региона, земаља ЕУ, Русије и Кине.

Организатор форума је Агенција за развој малих и средњих предузећа РС у сарадњи са Развојном агенцијом Србије уз подршку влада РС и Србије. Отварајући скуп, министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић је истакао да су ресорна министарства у владама Српске и Србије посвећена развоју привреде путем подршке малим и средњим предузећима и да ће то остати у врху листе приоритета.

- Србија је највећи инвеститор и најважнији спољнотрговински партнер РС и висок ниво сарадње биће настављен.  РС је у прошлој години остварила раст бруто домаћег производа од 3,5 одсто, што је показатељ способности наше економије. То је пратио и раст индустријске производње од 6,8 одсто, док је покривеност извоза увозом достигла рекордних 74 одсто - рекао је Ђокић и подсјетио да је Влада РС за подршку малим и средњим предузећима од 2011. године издвојила око 640 милиона КМ, од чега је 110 милиона неповратно.

Амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић рекао је да је Србија опредијељена да се државе у њеном окружењу повезују и да регион што боље користи заједничке привредне потенцијале и тако повећава конкурентност и ствара услове за већи прилив директних страних инвестиција.

- То је прави пут за веће запошљавање и бољи стандард грађана и у Србији и у Српској. Сведоци сте да сада, када смо ми у Србији мало ојачали своју финансијску ситуацију, несебично желимо да помогнемо и помажемо развој РС - рекао је Вукићевић.

Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Маринко Ђукић изразио је увјерење да ће форум бити мјесто договора и успјешне привредне сарадње.

- Мала и средња предузећа треба да имају подршку институција како би се изборила са све већим изазовима на тржишту - истакао је Ђукић.

Директор Развојне агенције Србије Радош Газдић изразио је задовољство што јача привредна сарадња у региону.

- Развој путем директних инвестиција и подршка малим и средњим предузећима у фокусу су рада наше агенције, а крајњи циљ је отварање радних места и јачања привреде у целини - истакао је Газдић.

На отварању су представљене фирме "Вуд-импекс" из Милића и "Златиборац" из Чајетине.

Програм форума

Централни догађај форума су међународни пословни сусрети у оквиру којих ће привредници представити производе и услуге и разговарати о успостављању пословне сарадње.

Пратећи програм форума чине панели и радионице с циљем представљања најбољих пракси, умрежавања идеја и проналажења партнера за пројекте од заједничког интереса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана