Привредна комора РС: Неприхватљиво поскупљење струје

nezavisne.com
Привредна комора РС: Неприхватљиво поскупљење струје

Бањалука – Поскупљење струје у Републици Српској, и то већ од 1. јануара 2019. године, може имати далекосежне негативне рефлексије на пословање и пословне одлуке предузећа, њихове уговорне односе и планове, упозорила је Привредна комора РС која је затражила хитан састанак са представницима власти РС како би се сагледале негативне посљедице и пронашло повољније рјешење.

Привредна комора Републике Српске упутила је премијеру РС, Радовану Вишковићу, као и ресорним министарима и генералном директору Електропривреде РС иницијативу за одржавање хитног састанка у вези са приједлогом поскупљења електричне енергије у Српској, које је за привреднике апсолутно неприхватљиво.

Привредна комора РС саопштила је данас да је суочена са великим бројем реакција привредника на информацију о приједлогу поскупљења електричне енергије у Српској, као и са захтјевима за хитну реакцију према надлежнима у вези са овим приједлогом.

Из Коморе наглашавају да је приједлог поскупљења у директној супротности са првим приоритетним циљем Програма економских реформи РС за период 2019-2021. година, који је дефинисан као „Повећање конкурентности и продуктивности привреде Републике Српске са циљем повећања плата”.

“Повећање цијене електричне енергије, посебно у предложеним процентима од 11,59 одсто до 16,92 одсто у зависности од категорије потрошње (110 кВ, 35 кВ и 10 кВ), несумњиво ће негативно утицати на конкурентност наше привреде, јер је управо досадашња цијена електричне енергије представљала конкурентску предност за привлачење и домаћих и страних улагача и повољније услове пословања”, наводи се у саопштењу.

Додаје се да ће поскупљење струје анулирати ефекте других мјера које представљају одређене олакшице за привреду и пословање у Српској, а које су договорене и дефинисане у Програму економских реформи РС за период 2019-2021. година, што ће додатно умањити резултате и показатеље благог опоравка наше привреде.

“Повећањем цијене електричне енергије шаље се негативна порука страним инвеститорима који су се, због досадашње цијене електричне енергије, опредијелили да своје пословање региструју и обављају у Републици Српској, а посебно забрињавајући су неповољни ефекти које ово може произвести у погледу сигурности и предвидивости пословања”, наводе из Коморе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана