Привреди треба помоћ да отвори радна мјеста

Маријана Миљић
Привреди треба помоћ да отвори радна мјеста

Сарајево - Економија БиХ требало би да ове године порасте 3,2 одсто, што је идентично стопи раста коју је Свјетска банка пројектовала за цијели западни Балкан.

Представници Свјетске банке истакли су на јучерашњој презентацији редовног економског извјештаја за западни Балкан, којим су обухваћена економска кретања у БиХ, Србији, Црној Гори, Македонији и на самопроглашеном Косову да подстицај привредном расту у БиХ очекују од наставка примјене реформске агенде и инвестиција које ће бити активиране због усвајања измјена закона који се тичу акциза.

Економиста Свјетске банке у БиХ Сандра Хливњак рекла је да је економски раст у БиХ у 2017. процијењен на три одсто и да је тиме задржан стабилан раст у посљедње три године, али да постоје и изазови.

- Незапосленост је и даље хронични проблем економије БиХ и са тим се ова земља мора суочити. Дефицит текућег рачуна у 2017. нешто је повећан. Прве процјене показују да није било фискалног дефицита, али фискална и финансијска стабилност треба да буду приоритет - истакла је Хливњакова.

Шеф Канцеларије Свјетске банке за БиХ Емануел Салинас је рекао да би у наредне двије-три године у БиХ требало да буде отворено око 30.000 радних мјеста путем програма подршке запошљавању који подржава ова финансијска институција.

- Тај програм тек почиње, али и уколико буде постигнут циљ који се очекује од његове реализације, то само по себи није довољно. Отварање већег броја и бољих радних мјеста видимо као највећи изазов са којим БиХ треба да се суочи. То захтијева оживљавање приватног сектора, односно отварање већег броја радних мјеста у њему - казао је Салинас и додао да је у БиХ неопходно и олакшати рад приватном сектору и обезбиједити образовни систем који ће школовати људе са вјештинама и знањима који су потребни привреди.

Западни Балкан креће у опоравак

Говорећи о западном Балкану представници Свјетске банке су истакли да је раст у 2017. смањен упркос отварању 190.000 радних мјеста за девет мјесеци те године. Раст је пао са 3,1 одсто у 2016. на процијењених 2,4 одсто у 2017. години, а као узроци су наведени оштра зима и мањи прилив инвестиција. Свјетска банка опоравак раста економије на 3,2 одсто очекује у овој, односно на 3,5 одсто у наредној години.

- Тренд у региону је позитиван, све више људи проналази посао, а плате полако расту. Раст је осјетљив на домаће и спољне шокове, што потврђује успоравање у прошлој години - рекла је регионални директор Свјетске банке за западни Балкан Линда ван Гелдер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана