Privreda smanjila dug za 20 miliona

Marijana Miljić
Privreda smanjila dug za 20 miliona

Banjaluka - Privrednici i javni sektor u Srpskoj prebili su u prvoj ovogodišnjoj multilateralnoj kompenzaciji 28,38 miliona maraka obaveza i potraživanja, što je najmanji iznos od kada je omogućen ovaj vid prebijanja dugovanja.

Obaveze i potraživanja kompenzovalo je 725 učesnika.

- Oni su dobili preliminarne izvještaje o kompenzaciji koje mogu do sutra ispravljati. Nakon toga, dobiće konačne izvještaje o prvoj ovogodišnjoj multilateralnoj kompenzaciji - objavljeno je na sajtu Banjalučke berze.

U Banjalučkoj berzi ističu da je bez obzira na smanjenje iznosa prebijenog duga njegova struktura najpovoljnija do sada.

- Ovaj put je najmanji iznos prebijenog duga, ali je učešće privrede bilo najveće u poređenju sa ranijim kompenzacijama. Od ukupnog iznosa kompenzovanih obaveza i potraživanja 20 miliona odnosi se na privredu i to je do sada najveći iznos. U prvoj ovogodišnjoj kompenzaciji nije učestvovao Fond zdravstvenog osiguranja RS, a on je do sada imao značajno učešće u iznosu prebijenih potraživanja - kazao je direktor Banjalučke berze Milan Božić.

Pojašnjava da iznos prebijenog duga opada jer je u protekle dvije godine veliki broj privrednika i institucija kompenzovao obaveze i potraživanja.

- Dio duga je već riješen i nelikvidnost je samim tim manja. To je razlog zašto pojedine institucije ne učestvuju u novim kompenzacijama. Možemo očekivati da i dalje iznos prebijenih obaveza i potraživanja opada - kazao je Božić i dodao da sistem multilateralne kompenzacije efikasno funkcioniše.

Privrednici ističu da su zadovoljni rezultatima i da treba nastaviti sa smanjenjem obaveza i potraživanja kroz multilateralne kompenzacije.

- To je dobar način za smanjenje nelikvidnosti, koji je najveći problem privrede. Veliki dio starog duga je eliminisan i na novim kompenzacijama prebijamo nove obaveze i potraživanja. Rezultati bi bili još bolji kada bi u ovaj sistem bio uključen dodatni broj aktera  -  kazao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

U ovoj godini biće održane još tri kompenzacije - u aprilu, julu i oktobru. Prije prve ovogodišnje kompenzacije kroz ovaj sistem je prebijeno 553 miliona KM obaveza.

Zakon

Zakon o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije usvojen je 2014. godine na zahtjev Privredne komore RS. Samo dvije godine kasnije zakon je pretrpio izmjene kako bi na osnovu iskustava iz prve obavezne multilateralne kompenzacije, koja je održana u oktobru 2015. godine, bio unapređen kompletan sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana