Привреда смањила дуг за 20 милиона

Маријана Миљић
Привреда смањила дуг за 20 милиона

Бањалука - Привредници и јавни сектор у Српској пребили су у првој овогодишњој мултилатералној компензацији 28,38 милиона марака обавеза и потраживања, што је најмањи износ од када је омогућен овај вид пребијања дуговања.

Обавезе и потраживања компензовало је 725 учесника.

- Они су добили прелиминарне извјештаје о компензацији које могу до сутра исправљати. Након тога, добиће коначне извјештаје о првој овогодишњој мултилатералној компензацији - објављено је на сајту Бањалучке берзе.

У Бањалучкој берзи истичу да је без обзира на смањење износа пребијеног дуга његова структура најповољнија до сада.

- Овај пут је најмањи износ пребијеног дуга, али је учешће привреде било највеће у поређењу са ранијим компензацијама. Од укупног износа компензованих обавеза и потраживања 20 милиона односи се на привреду и то је до сада највећи износ. У првој овогодишњој компензацији није учествовао Фонд здравственог осигурања РС, а он је до сада имао значајно учешће у износу пребијених потраживања - казао је директор Бањалучке берзе Милан Божић.

Појашњава да износ пребијеног дуга опада јер је у протекле двије године велики број привредника и институција компензовао обавезе и потраживања.

- Дио дуга је већ ријешен и неликвидност је самим тим мања. То је разлог зашто поједине институције не учествују у новим компензацијама. Можемо очекивати да и даље износ пребијених обавеза и потраживања опада - казао је Божић и додао да систем мултилатералне компензације ефикасно функционише.

Привредници истичу да су задовољни резултатима и да треба наставити са смањењем обавеза и потраживања кроз мултилатералне компензације.

- То је добар начин за смањење неликвидности, који је највећи проблем привреде. Велики дио старог дуга је елиминисан и на новим компензацијама пребијамо нове обавезе и потраживања. Резултати би били још бољи када би у овај систем био укључен додатни број актера  -  казао је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

У овој години биће одржане још три компензације - у априлу, јулу и октобру. Прије прве овогодишње компензације кроз овај систем је пребијено 553 милиона КМ обавеза.

Закон

Закон о јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије усвојен је 2014. године на захтјев Привредне коморе РС. Само двије године касније закон је претрпио измјене како би на основу искустава из прве обавезне мултилатералне компензације, која је одржана у октобру 2015. године, био унапређен комплетан систем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана