Privreda porasla za 3,1 odsto

Marijana Miljić
Privreda porasla za 3,1 odsto

Banjaluka - Bruto domaći proizvod (BDP) RS porastao je u četvrtom kvartalu prošle godine za 3,1 odsto u odnosu na isti period godinu ranije.

Prema podacima Zavoda za statistiku, rast BDP-a u posljednjem kvartalu prošle godine manji je u odnosu na treći kvartal, kada je iznosio 3,3 odsto. Kraj godine je, s druge strane, bio bolji u odnosu na prva dva kvartala 2017. kada je RS imala privredni rast od 2,7, odnosno od 2,8 odsto.

Najveći doprinos rastu BDP-a u četvrtom kvartalu  dao je sektor trgovine na veliko i malo, saobraćaja i skladišćenja, djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstva i ugostiteljstva, koji je imao skok od 9,2 odsto.

Na drugom mjestu nalazi se prerađivačka industrija, gdje je BDP porastao za 8,8 odsto, dok je taj procenat u području umjetnosti i zabave iznosio 6,8, a u finansijskim djelatnostima i osiguranju 6,8. Stopu rasta BDP-a od 5,7 odsto imalo je građevinarstvo, dok je procenat u javnoj upravi i odbrani te obaveznom socijalnom osiguranju i obrazovanju iznosio 2,4.

Nešto manji rast BDP-a od 2,2 odsto zabilježen je u oblasti vađenja ruda i kamena, proizvodnje i snabdijevanja strujom, gasom, parom i u klimatizaciji, dok su stručne, naučne i tehničke, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti imale stopu rasta od 1,2 odsto.

Najmanji rast BDP-a od svega 0,9 odsto ostvaren je u području informacija i komunikacija, dok je kod poslovanja nekretninama taj procenat iznosio 0,2 odsto.

Pad BDP-a u četvrtom kvartalu prošle godine ostvaren je jedino u oblasti poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i iznosio je 6,2 odsto.

Privrednici ističu da je rast BDP-a u četvrtom kvartalu zadovoljavajući.

- To je solidan rast koji daje podlogu za nastavak privrednih aktivnosti tempom koji smo postigli u 2017. godini u pogledu izvoza, proizvodnje, zaposlenosti i drugih pokazatelja. Ohrabrujući je rast BDP-a u prerađivačkoj industriji i možemo očekivati da tako bude i dalje. Pad u području poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede rezultat je suša sa kojima su se borili ratari u prošloj godini i uvođenja reda u šumskim gazdinstvima u pogledu sječe i izvoza šumskih drvnih sortimenata - rekao je potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić.

Kada je riječ o prognozama za ovu godinu, očekuje da rast BDP-a dostigne i stopu od četiri odsto.

- Postoje realne osnove za to. S tim rastom možemo očekivati da sve kategorije stanovništva osjete efekte - kazao je Vidić i dodao da će i izborna godina uticati na rast jer se tada dešavaju i pokreću investicije koje se obično nisu odigravale u prethodnoj godini.

Promjena metodologije

Zavod za statistiku RS je prethodnih godina uz podatke o BDP-u za četvrti kvartal objavljivao i njegovu godišnju stopu. Ta praksa je sada promijenjena, a u Zavodu za statistiku istakli su da će zbog novih metodologija podatke o BDP-u za čitavu 2017. godinu objaviti naknadno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana