Привреда порасла за 3,1 одсто

Маријана Миљић
Привреда порасла за 3,1 одсто

Бањалука - Бруто домаћи производ (БДП) РС порастао је у четвртом кварталу прошле године за 3,1 одсто у односу на исти период годину раније.

Према подацима Завода за статистику, раст БДП-а у посљедњем кварталу прошле године мањи је у односу на трећи квартал, када је износио 3,3 одсто. Крај године је, с друге стране, био бољи у односу на прва два квартала 2017. када је РС имала привредни раст од 2,7, односно од 2,8 одсто.

Највећи допринос расту БДП-а у четвртом кварталу  дао је сектор трговине на велико и мало, саобраћаја и складишћења, дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерства и угоститељства, који је имао скок од 9,2 одсто.

На другом мјесту налази се прерађивачка индустрија, гдје је БДП порастао за 8,8 одсто, док је тај проценат у подручју умјетности и забаве износио 6,8, а у финансијским дјелатностима и осигурању 6,8. Стопу раста БДП-а од 5,7 одсто имало је грађевинарство, док је проценат у јавној управи и одбрани те обавезном социјалном осигурању и образовању износио 2,4.

Нешто мањи раст БДП-а од 2,2 одсто забиљежен је у области вађења руда и камена, производње и снабдијевања струјом, гасом, паром и у климатизацији, док су стручне, научне и техничке, административне и помоћне услужне дјелатности имале стопу раста од 1,2 одсто.

Најмањи раст БДП-а од свега 0,9 одсто остварен је у подручју информација и комуникација, док је код пословања некретнинама тај проценат износио 0,2 одсто.

Пад БДП-а у четвртом кварталу прошле године остварен је једино у области пољопривреде, шумарства и водопривреде и износио је 6,2 одсто.

Привредници истичу да је раст БДП-а у четвртом кварталу задовољавајући.

- То је солидан раст који даје подлогу за наставак привредних активности темпом који смо постигли у 2017. години у погледу извоза, производње, запослености и других показатеља. Охрабрујући је раст БДП-а у прерађивачкој индустрији и можемо очекивати да тако буде и даље. Пад у подручју пољопривреде, шумарства и водопривреде резултат је суша са којима су се борили ратари у прошлој години и увођења реда у шумским газдинствима у погледу сјече и извоза шумских дрвних сортимената - рекао је потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић.

Када је ријеч о прогнозама за ову годину, очекује да раст БДП-а достигне и стопу од четири одсто.

- Постоје реалне основе за то. С тим растом можемо очекивати да све категорије становништва осјете ефекте - казао је Видић и додао да ће и изборна година утицати на раст јер се тада дешавају и покрећу инвестиције које се обично нису одигравале у претходној години.

Промјена методологије

Завод за статистику РС је претходних година уз податке о БДП-у за четврти квартал објављивао и његову годишњу стопу. Та пракса је сада промијењена, а у Заводу за статистику истакли су да ће због нових методологија податке о БДП-у за читаву 2017. годину објавити накнадно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана