Privreda porasla 2,6 odsto

Marijana Miljić
Privreda porasla 2,6 odsto

Banjaluka - Bruto domaći proizvod (BDP) RS porastao je u trećem kvartalu 2017. godine 2,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a tom rezultatu najviše je doprinijela prerađivačka industrija.

BDP je u prvom kvartalu 2017. godine zabilježio rast od 2,4 odsto, u drugom 2,3 odsto, a u trećem je ubrzao na 2,6 odsto.

Posmatrano po područjima, BDP je najveću stopu rasta ostvario u oblasti prerađivačke industrije - 8,6 odsto. Slijede trgovina na veliko i malo, opravka motornih vozila, saobraćaj i skladištenje, te hotelijerstvo i ugostiteljstvo sa rastom od 7,7 odsto. U finansijskoj djelatnosti i osiguranju BDP je u trećem kvartalu zabilježio rast od 4,9 odsto, građevinarstvu 3,7 odsto, a u oblasti umjetnosti, zabave i rekreacije 2,6 odsto.

Stopa rasta BDP-a u javnoj upravi i odbrani, obaveznom socijalnom osiguranju, obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti i socijalnom radu iznosi dva procenta. Nešto manji rast od 1,7 odsto zabilježen je u oblasti vađenja rude i kamena, proizvodnji i snabdijevanju strujom, gasom, parom i klimatizacijom, a za 1,6 odsto bio je u stručnim, naučnim, tehničkim i administrativnim i pomoćnim djelatnostima.

Najmanji rast BDP-a evidentiran je u oblasti poslovanja nekretninama od 0,3 odsto, dok u sektoru informacije i komunikacije iznosio 0,2 procenta.

Pad BDP-a imao je jedino sektor poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od 5,3 odsto.

Privrednici ističu da je stopa rasta BDP-a od 2,6 odsto ohrabrujuća, ali da nije dovoljna za osjetniji razvoj i podizanje životnog standarda.

- Prerađivačka industrija je najviše zaslužna za rast BDP-a i to je dobro. Vremenski uslovi nisu bili naklonjeni poljoprivredi, zbog čega je i zabilježen pad. Takav rezultat smo i očekivali - kazao je potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić.

Očekuje da će 2017. godina biti zaokružena stopom rasta BDP-a od tri procenta.

- To neće biti dovoljno, ali je značajno u smislu trenda jer se osjeća određena proizvodna aktivnost na tržištu. Očekujemo da BDP raste u idućoj godini jačim intenzitetom ako budu sprovedene sve zacrtane mjere iz memoranduma o zajedničkim politikama koji je Vlada RS potpisala sa Unijom udruženja poslodavaca i Savezom sindikata RS - naveo je Vidić.

Optimizam

Mihajlo Vidić je rekao da je 2017. godina značajna i po tome što je RS zabilježila visoku stopu pokrivenosti uvoza izvozom.

- Na to je najviše uticao izvoz energenata i proizvoda iz drvoprerađivačke industrije. Povećali smo i broj zaposlenih. Sve to predstavlja blagi optimizam za godinu u koju ulazimo - kazao je Vidić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana