Privreda još nejaka da donese viši standard

Marijana Miljić
Privreda još nejaka da donese viši standard

Banjaluka - Privreda Srpske ove godine je zabilježila pozitivne pomake, ali oni još nisu dovoljni za bolji standard stanovništva, zbog čega privrednici i ekonomisti apeluju na stvaranje povoljnijeg ambijenta za poslovanje i investicije i smanjenje visokih nameta.

Dok se to ne dogodi, ističu privrednici i ekonomisti, teško je očekivati bolje rezultate domaće privrede.

- U ovoj godini bilježimo veći rast izvoza u odnosu na uvoz i pozitivne pokazatelje u proizvodnji. Ti podaci nam govore da smo, uprkos uslovima u kojima se nalazimo, imali dosta dinamične aktivnosti. Međutim, ocjena je da se u ovoj godini nije ništa značajno promijenilo u odnosu na 2016. u pogledu neophodnog rasterećenja privrede. Vlada nam je obećala da će za tim posegnuti tek od 2019, iako je to bio naš ključni zahtjev. To znači da ništa bolje ne možemo očekivati ni u idućoj godini u vezi sa smanjenjem nameta - kazao je potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić.

Poslovna zajednica se i dalje bori sa problemom likvidnosti, nedostatkom investicija i u posljednje vrijeme manjkom kvalifikovane radne snage zbog neusklađenosti obrazovnog sistema i tržišta rada.

- Ovu godinu posebno su obilježile velike migracije stanovništva, uglavnom u zemlje EU. Nekada smo se hvalili kvalifikovanom radnom snagom, a sada smo izgubili tu prednost jer nam je dio tih radnika otišao u penziju, a drugi u inostranstvo. Zbog toga već imamo nedostatak kadra u građevinarstvu i drvopreradi - kazao je Vidić.

Iste stavove dijele i u Uniji udruženja poslodavaca RS, navodeći da je evidentno da je Srpska ove godine imala rast bruto domaćeg proizvoda i zaposlenosti, ali da je to pratilo i povećanje javnih prihoda, iako bi bilo bolje da je pozitivni trend iskorišćen za rasterećenje privrede i podsticanje razvoja.

- Sve to zajedno nije dovoljno da bismo stvorili modernu ekonomiju i društvo. Ostaju neriješeni problemi koji se odnose na poboljšanje poslovnog ambijenta. Očekujemo da ćemo od iduće godine početi raditi na smanjenju oporezivanja rada, parafiskalnih nameta i reformi obrazovanja - kazao je direktor Unije udruženja poslodavaca Saša Aćić.

Skener ekonomista pokazuje da u 2017. godini u privredi RS nije bilo većih promjena.

- Najveći problem za ekonomiju je politička situacija i ako ona nastavi da se razvija u negativnom smjeru, ne možemo očekivati ni da privredi krene nabolje. Ta dešavanja već duži period u drugi plan guraju ekonomiju, a i političari su svjesni loše ekonomske situacije pa nastoje da sklone fokus razmišljanja sa ekonomije - kazao je član Udruženja ekonomista RS - SNjOT Predrag Duduković.

Vlada RS je utvrdila prijedlog programa ekonomskih reformi za period od 2018. do 2020. godine i uputila ga u Narodnu skupštinu, a u tom dokumentu predviđeno je rješavanje dijela problema na koje ukazuju privrednici i ekonomisti, ali ne i poresko rasterećenje.

Efekti izbora

Predrag Duduković je naveo da će 2018. godina u političkom smislu biti posebno teška jer slijede opšti izbori.

- Sigurno će biti više političkih konflikata i nestabilnosti, ali s druge strane pozitivno je da će političari pokrenuti investicije i izgradnju kako bi i na taj način došli do glasača - kazao je Duduković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana