Привреда још нејака да донесе виши стандард

Маријана Миљић
Привреда још нејака да донесе виши стандард

Бањалука - Привреда Српске ове године је забиљежила позитивне помаке, али они још нису довољни за бољи стандард становништва, због чега привредници и економисти апелују на стварање повољнијег амбијента за пословање и инвестиције и смањење високих намета.

Док се то не догоди, истичу привредници и економисти, тешко је очекивати боље резултате домаће привреде.

- У овој години биљежимо већи раст извоза у односу на увоз и позитивне показатеље у производњи. Ти подаци нам говоре да смо, упркос условима у којима се налазимо, имали доста динамичне активности. Међутим, оцјена је да се у овој години није ништа значајно промијенило у односу на 2016. у погледу неопходног растерећења привреде. Влада нам је обећала да ће за тим посегнути тек од 2019, иако је то био наш кључни захтјев. То значи да ништа боље не можемо очекивати ни у идућој години у вези са смањењем намета - казао је потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић.

Пословна заједница се и даље бори са проблемом ликвидности, недостатком инвестиција и у посљедње вријеме мањком квалификоване радне снаге због неусклађености образовног система и тржишта рада.

- Ову годину посебно су обиљежиле велике миграције становништва, углавном у земље ЕУ. Некада смо се хвалили квалификованом радном снагом, а сада смо изгубили ту предност јер нам је дио тих радника отишао у пензију, а други у иностранство. Због тога већ имамо недостатак кадра у грађевинарству и дрвопреради - казао је Видић.

Исте ставове дијеле и у Унији удружења послодаваца РС, наводећи да је евидентно да је Српска ове године имала раст бруто домаћег производа и запослености, али да је то пратило и повећање јавних прихода, иако би било боље да је позитивни тренд искоришћен за растерећење привреде и подстицање развоја.

- Све то заједно није довољно да бисмо створили модерну економију и друштво. Остају неријешени проблеми који се односе на побољшање пословног амбијента. Очекујемо да ћемо од идуће године почети радити на смањењу опорезивања рада, парафискалних намета и реформи образовања - казао је директор Уније удружења послодаваца Саша Аћић.

Скенер економиста показује да у 2017. години у привреди РС није било већих промјена.

- Највећи проблем за економију је политичка ситуација и ако она настави да се развија у негативном смјеру, не можемо очекивати ни да привреди крене набоље. Та дешавања већ дужи период у други план гурају економију, а и политичари су свјесни лоше економске ситуације па настоје да склоне фокус размишљања са економије - казао је члан Удружења економиста РС - СЊОТ Предраг Дудуковић.

Влада РС је утврдила приједлог програма економских реформи за период од 2018. до 2020. године и упутила га у Народну скупштину, а у том документу предвиђено је рјешавање дијела проблема на које указују привредници и економисти, али не и пореско растерећење.

Ефекти избора

Предраг Дудуковић је навео да ће 2018. година у политичком смислу бити посебно тешка јер слиједе општи избори.

- Сигурно ће бити више политичких конфликата и нестабилности, али с друге стране позитивно је да ће политичари покренути инвестиције и изградњу како би и на тај начин дошли до гласача - казао је Дудуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана