Принудно наплаћен 21 милион марака

Маријана Миљић
Принудно наплаћен 21 милион марака

Бањалука - Пореска управа РС је у прва три мјесеца ове године покренула 19.599 поступака принудне наплате због дуга од 42,1 милиона, а успјела је да наплати 21,6 милиона марака.

Број покренутих поступака принудне наплате повећан је у односу на исти прошлогодишњи период за 9.803, а то је пратио и раст износа који су порезници успјели да наплате за 11,15 милиона КМ.

Подаци Пореске управе РС показују да су за принудном наплатом најчешће посезали због неплаћања пријављених обавеза и пореза на непокретности. Велики је број и прекршајних налога и рјешења које су доставили судови.

Највише поступака принудне наплате покренуто је на територији Подручног центра Бањалука, који покрива и највеће подручје - 7.013. На другом мјесту је Источно Сарајево са 4.075, а слиједи Требиње са 1.883 поступка принудне наплате дуга.

Принудној наплати дуга претходи слање опомене дужницима, а порезници су их у првом кварталу одаслали 33.433, којима је било обухваћено 118,7 милиона КМ дуга.

- Број прослијеђених опомена и рјешења на адресе пореских обвезника у овој години већи је за 295 одсто. Захваљујући томе у дозвољеном року измирено је 39,6 милиона КМ обавеза, што је за 23,5 милиона КМ више у односу на исти период 2016. године - казали су у Пореској управи.

Економски аналитичар Зоран Павловић истиче да је Пореска управа добила задатак да интензивније ради на наплати јавних прихода.

- Учестале контроле, слање опомена и покретање поступака принудне наплате као крајње мјере дају резултате. Очигледно је на дјелу ефикаснији ангажман порезника јер дјеловање на вријеме и упозоравање пореских обвезника доноси резултате. Једино на тај начин можемо прикупити много више новца, јер у случају чекања ситуација брзо и лако измиче контроли и наплата обавеза постаје неизвјесна - казао је Павловић и додао да је ефикаснији рад Пореске управе веома важан јер РС нема других властитих извора прихода.

Ефекти

У Пореској управи РС истичу да су захваљујући пуштању у рад дијела новог интегрисаног информационог система у јулу прошле године аутоматизовали наплату јавних прихода и слање опомена и рјешења о принудној наплати.

- Ефекти се огледају у снажном расту јавних прихода и одличним резултатима у редовној и принудној наплати - саопштили су из Пореске управе РС.

Принудна наплата у првом кварталу 2017. године

19.599 - покренутих поступака

42,1 милион - износ дуга

21,6 милиона - наплаћено

Опомене у првом кварталу 2017. године

33.433 - издате опомене

118,7 милиона - износ дуга

39,6 милиона - наплаћено

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана