Превозници робе исписују минус

Маријана Миљић
Превозници робе исписују минус

Бањалука - Транспорт робе у Српској запао је у дубоку кризу, док је у области превоза путника ситуација тек нешто повољнија захваљујући друмском саобраћају и авио-линији Бањалука - Београд.

Подаци Завода за статистику РС показују да је количина робе превезене у другом тромјесечју 2016. године смањена за чак 23,2 одсто у односу на исти период претходне године. Тај податак је посебно забрињавајући јер сугерише и на смањену економску активност.

Предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС Никола Грбић каже да је до пада количине превезене робе дошло због неразвијене индустрије, али и низа других фактора.

- Из дана у дан стижу извјештаји о брисању превозника из регистра и смањењу броја камиона због недостатка посла - каже Грбић.

Превознике муче и ниске цијене превоза, нелојална конкуренција и масован одлазак возача у иностранство.

- И поред ниских цијена превоза тешко је наплатити услуге због чега многи превозници имају проблем са ликвидности. Домаћи превозници додатно су угрожени због великог броја страних превозника, који раде без потребних дозвола. У посљедње вријеме је лакше наћи хирурга, него возача. Сви који су добри и желе да раде бјеже у иностранство. Сви ти разлози неминовно доводе до пада обима посла за домаће камионџије - казао је Грбић.

Број превезених путника у друмском саобраћају порастао је у другом кварталу за 28,5 одсто. Иако статистика показује раст директор бањалучког "Аутопревоза" Дејан Мијић истиче да они биљеже пад броја путника у градском, приградском и међународном саобраћају.

-  Благи раст броја путника у овој години имали смо само у јулу и августу. Сви остали показатељи за првих шест мјесеци су у паду. Све више грађана се одлучује да користе аутомобил због пада цијене горива. Додатни проблем стварају и превозници који раде на црно и нема напретка док та појава не буде искоријењена - казао је Мијић.

Жељезнички саобраћај у свим секторима биљежи пад обима посла. Превоз робе смањен је у другом тромјесечју 9,5 одсто, док је број превезених путника подбацио 8,7 процената. То се одразило и на финансијски резултат "Жељезница РС" које су у другом кварталу значајно повећале губитак.

Једини аеродром у Српској укњижио је смањење броја летова, а једини позитиван резултат је раст броја путника страним авионима захваљујући редовној линији Бањалука - Београд. Директор "Аеродрома РС" Мирослав Јањић рекао је да имају једног авио-оператера мање због укидања лета "БХ ерлајнза" на релацији Сарајево - Бањалука - Цирих.

- Међутим, уколико упоредимо број превезених путника у односу на број летова онда имамо релативно повећање броја превезених путника - навео је Јањић и додао да су прогнозе оптимистичне јер путници свакодневно резервишу летове на релацији Бањалука - Београд.

Пошта и телефонија

Статистичари су израчунали да је број писмоносних пошиљки у другом тромјесечју у односу на исти период прошле године смањен 2,3 одсто, док је код пакетских пошиљки забиљежен раст од 16,2 одсто, а код телеграма за 66,5 одсто.

Иако је број претплатника у мобилној телефонији смањен за 7,1 одсто, број минута разговора је порастао 14,5 одсто. Број минута разговора у фиксној телефонији смањен је 12,6 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана