Прескроман извоз кочи трећи прелаз

Жељка Кокот
Прескроман извоз кочи трећи прелаз

Бањалука - Извоз производа биљног и животињског поријекла који захтијевају посебан инспекцијски надзор није достигао потребан ниво за активирање трећег БИП граничног прелаза ни три године послије уласка Хрватске у Европску унију.

Наде о расту извоза додатно су подгријале дуго очекиване дозволе за извоз млијека, млијечних производа и кромпира које је БиХ добила у другој половини прошле године. Извоз тих производа, међутим, није заживио очекиваним темпом па су количине које су од тада завршиле на тржишту ЕУ веома ниске. БиХ је извоз кромпира на европско тржиште одобрен крајем јула прошле године, а подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ показују да је у периоду од 1. августа 2015. до краја априла ове године у земље ЕУ, односно Хрватску и Словенију извезено 268,9 тона кромпира у вриједности од 110.135 КМ. Извоз млијека и млијечних производа одобрен је у септембру, а од октобра 2015. до краја априла 2016. године у ЕУ је извезено 1.089 тона у вриједности од 2,1 милион КМ.

- За извоз производа биљног и животињског поријекла за које је неопходно ветеринарско и фитосанитарно увјерење су још довољни гранични прелази Градишка и Бијача - кажу у УИО.

Гранични прелаз Изачић у близини Бихаћа добио је 2013. године статус резервног и у случају великог раста обима промета робе и гужви на прелазима Градишка и Бијача био би прекатегоризован у статус БИП прелаза, али за тим, како истичу у УИО, није било потреба.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић сматра да БиХ није достигла жељени ниво извоза због ниске продуктивности и конкурентности домаћих производа на европском тржишту.

- Наша производња је веома скупа, а поједини производи чак и не испуњавају ригорозне санитарне контроле за захтјевно европско тржиште. Ниво подстицаја који наши произвођачи примају је знатно нижи од европских, а један од проблема је и недовољно укрупњавање земљишних посједа како би могли произвести веће количине без којих нема озбиљнијег изласка на европско тржиште - каже Видић и додаје да би најављено прихватање система принципа традиционалне трговине са Хрватском било погубно за наш аграр и спољнотрговински биланс.

Категоризација граничних прелаза између БиХ и Хрватске дефинисана је посебним споразумом који је у Бриселу потписан крајем јуна 2013. године, а успостављена је и мјешовита комисија за праћење спровођења одредби споразума и евентуалну преткатегоризацију прелаза.

Измјештање прелаза у Градишци

У УИО БиХ кажу да је у току тендер за избор најповољнијег понуђача за изградњу друге и завршне фазе граничног прелаза и царинског терминала Градишка.

- По завршетку тендера биће настављена изградња након чега ће царински терминал из центра града бити измјештен на нову локацију - кажу у УИО БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана