Premija osiguravajućih kuća probila granicu od 100 miliona maraka

Marijana Miljić
Premija osiguravajućih kuća probila granicu od 100 miliona maraka

Banjaluka - Osiguravajuća društva koja posluju u Srpskoj ostvarila su u prvom polugodištu 104,81 milion maraka premije, što je za 7,84 miliona ili 8,1 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Uzlaznom trendu svjedoči i podatak da je obračunata premija za šest mjeseci ove godine porasla u odnosu na isti period 2015. za čak 16,11 miliona KM.

Prema podacima Agencije za osiguranje RS, društva sa sjedištem u RS učestvovala su u ovogodišnjoj premiji sa 83,47 miliona, a filijale osiguravajućih kuća iz FBiH sa 21,33 miliona KM.

Premija u oblasti neživotnih osiguranja gdje dominira osiguranje od auto-odgovornosti bilježi rast od 7,6 odsto, a kod životnog osiguranja 11 odsto u odnosu na prvo polugodište 2016. godine.

Kada je riječ o rezultatima poslovanja, osiguravajuće kuće su za šest mjeseci ostvarile neto dobit od 13,94 miliona maraka KM. U plusu je bilo 13 osiguravajućih društava, koja su zajedno zaradila 14,77 miliona, dok im je rezultat pokvarilo jedno društvo sa gubitkom od 831.803 KM.

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Milomir Durmić rekao je da finansijski izvještaji pokazuju da je nastavljen trend rasta tržišta osiguranja.

- Pozitivna činjenica je da je nastavljen trend većeg rasta životnih osiguranja u odnosu na neživotna. Uprkos tim pokazateljima, tržište osiguranja u Srpskoj je i dalje nerazvijeno prema parametrima na osnovu kojih se mjeri stepen njegove razvijenosti. Svi ti parametri govore da naše tržište i dalje spada u red najnerazvijenih tržišta u Evropi. Nismo se previše pomjerili sa te tačke u odnosu na prošlu godinu. Stepen neobaveznih osiguranja je jako nizak, a životna osiguranja još imaju mali udio u odnosu na neživotna - rekao je Durmić.

Slaba finansijska i ekonomska moć stanovništva i niska svijest o potrebi osiguranja samo su neki od razloga koje Durmić navodi kao prepreku većem razvojnom iskoraku zbog čega najavljuje da će nastojati da putem medijske kampanje promijene svijest stanovništva o osiguranju.

Tehničke rezerve

Prema podacima Agencije za osiguranje RS iznos obračunatih tehničkih rezervi u sektoru osiguranja u prvom polugodištu veći je za 14 odsto u odnosu na isti period 2016. godine. Tehničke rezerve su ključne kako bi osiguravajuće kuće mogle isplaćivati odštetu iz ugovora o osiguranju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana