Premija osiguranja premašila 111 miliona maraka

Milijana Latinović
Premija osiguranja premašila 111 miliona maraka

Banjaluka - Obračunata premija na tržištu osiguranja u RS u prvom polugodištu ove godine iznosila je 111,67 miliona maraka i za skoro sedam miliona je veća u odnosu na isti period lani.

U izvještaju Agencije za osiguranje RS za prvih šest mjeseci ove godine navedeno je da su društva za osiguranje iz Srpske ostvarila premiju u iznosu od 85,61 milion maraka, od čega se skoro 70 odsto odnosi na neživotna osiguranja.

Filijale osiguravajućih društava iz FBiH na tržištu RS su ostvarile premiju od 26,05 miliona KM, od čega se 15,7 odsto odnosi na neživotna osiguranja.

- Ukupno obračunata premija na tržištu osiguranja u RS u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani veća je za šest i po odsto. Premija neživotnog osiguranja porasla je za 6,7 odsto, a životnog osiguranja za 5,8 odsto - navedeno je u izvještaju agencije.

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Milomir Durmić ističe da su i dalje dominantna obavezna i neživotna osiguranja, dok su životna i dalje zastupljena u procentu ispod 30 odsto.

- To je upravo jedan od indikatora razvijenosti tržišta osiguranja, a prema učešću životnih osiguranja u strukturi premije, domaće tržište spada u izuzetno nerazvijena. Glavni indikatori za to su činjenica da je svijest i potreba o osiguranju kod našeg naroda na veoma niskom nivou. Ekonomska situacija je loša i građani ne mogu još da razmišljaju o osiguranju kao potrebi, već kao luksuzu - rekao je Durmić.

On je istakao da Udruženje osiguravajućih društava konstantno radi na promociji osiguranja da bi se podigla svijest građana o tome da je osiguranje ulaganje, a ne trošak.

- Građani osiguranje i dalje vide samo kao trošak. Ono što je veoma loše je to da i menadžeri mnogih javnih preduzeća razmišljaju na isti način, pa ne osiguravaju čak ni imovinu tih preduzeća. To je prije rata bilo nepojmljivo, a danas je ostavljeno kao mogućnost izbora menadžera da osiguraju ili ne osiguraju imovinu, što je donekle pogrešno jer mislim da javna imovina mora biti osigurana i da to bude standard - rekao je Durmić.

Dobrovoljni penzijski fond

U izvještaju Agencije za osiguranje RS za prvih šest mjeseci ove godine navedeno je i stanje u dobrovoljnom penzijskom fondu koji je lani počeo da radi. Prva uplata u ovaj fond bila je 30. novembra prošle godine, a zaključno sa 30. junom ove godine broj aktivnih članova fonda je bio 403, dok je ukupna imovina iznosila 62.935 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana