Prekomjeran uvoz iz EU kočnica razvoja

Prekomjeran uvoz iz EU kočnica razvoja 19.08.2018 09:10 | Milijana Latinović

Banjaluka - Stanje u proizvodnji i plasmanu tovnih svinja u Srpskoj izuzetno je nepovoljno za proizvođače zbog prekomjernog uvoza svinjskog mesa iz Evropske unije, što predstavlja veliku kočnicu u razvoju ovog sektora.

Pomoćnik ministra za poljoprivredu Zoran Maletić ističe da se procjenjuje da je između 7.000 i 8.000 tovnih svinja prosječne težine do 120 kilograma prispjelo za isporuku.

- Na osnovu podataka Agencije za agrarna plaćanja RS zaključno sa 14. avgustom, prispjeli su zahtjevi za isplatu premije za 37.080 tovnih svinja po prosječnoj prodajnoj cijeni od 2,93 marke po kilogramu s uračunatim PDV-om - pojasnio je Maletić i dodao da je prodajna vrijednost tovnih svinja za 6,10 odsto smanjena u odnosu na prošlu godinu.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS podsjećaju da su povećali podsticaje za tovne svinje za 88,43 odsto, odnosno sa 22 na 50 KM po grlu.

- Za premiju za utovljene svinje ove godine biće izdvojeno 1,5 miliona KM, dok je u posljednje tri godine prosječno za ovu mjeru godišnje izdvajano oko 800.000 KM - naveli su u ministarstvu i dodali da je premija za priplodne krmače povećana za 86,20 odsto, odnosno sa 53 na 90 maraka po grlu.

U Ministarstvu naglašavaju da je vrijednost uvoza svinjskog mesa za sedam mjeseci ove godine 31,39 miliona KM te da je za 8,88 odsto veća u poređenju s istim periodom lani. S druge strane, izvoza svinjskog mesa za sedam mjeseci ove godine nije bilo, dok je lani u istom periodu vrijednost izvoza dostigla tek 21.851 marku.

Predsjednik Udruženja svinjara RS Mišo Maljčić kaže da domaća proizvodnja svinjskog mesa nikada nije imala zaštitu sa nivoa BiH.

- Granice BiH su širom otvorene za uvoz svinjskog mesa, koje je preplavilo domaće tržište. Džaba i podsticaji koje je naše ministarstvo povećalo od ove godine, kada su granice BiH najotvorenije u EU. Mi već sabiramo gubitke, a ako se nešto ne preduzme, proizvodnja svinjskog mesa će se ugasiti, a time i život u selima širom RS - rekao je Maljčić.

Proizvođač iz Gradiške Ranko Sarajlić, koji u svom domaćinstvu godišnje proizvede do 3.000 svinja, ne krije ogorčenje zbog nemara institucija na nivou BiH za domaće uzgajivače svinja.

  • Navodi ministra Mirka Šarovića da mi nijedan zahtjev nismo poslali za zaštitu domaće proizvodnje su netačni. Svi naši zahtjevi su bili uzalud, nikada nam nisu odgovorili, a kamoli zaštitili naš rad i trud. Uvoz je prekomjeran, a mi iz dana u dan propadamo - rekao je Sarajlić.

Zaštita domaće proizvodnje

Zoran Maletić je komentarišući izjavu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića da je “pitanje zaštite domaće proizvodnje u nadležnosti Vlade RS” rekao da se Šarović pravi nevješt.

- U nadležnosti Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH su svi mehanizmi kako bi bio spriječen prekomjeran uvoz i zaštićena domaća proizvodnja. Međutim, na tom polju ništa nisu uradili. Dobro je što je Šarović konačno priznao da ovo pitanje zahtijeva konkretne mjere Savjeta ministara BiH i s interesovanjem čekamo da vidimo naredni potez koji će povući Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Savjet ministara - rekao je Maletić.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica