Преиспитати законитост уговора са Гаспромом

Aгенције
Преиспитати законитост уговора са Гаспромом

Београд - Секретаријат Енергетске заједнице ЕУ затражио је од Савјета ЕУ да испита законитост билатералних уговора о изградњи Гасовода "Јужни ток", које је Србија закључила са руском компанијом "Гаспром".

Секретаријат се на ову мјеру одлучио након што Србија није одговорила на поновљене захтјеве из Брисела да преиспита пословање компанија "Србијагас" и "Југоросгас", које су носиоци посла на дионици "Јужног тока" кроз Србију, наводи се саопштењу Секретаријата Енергетске заједнице.

"Уговори које је Србија склопила са жГаспромомж крше такозвано жправило невезивањаж које важи у ЕУ, а које каже да једна фирма не може бити истовремено и произвођач и дистрибутер природног гаса", наводи се у саопштењу.

То је разлог што је Секретаријат, након што је Београд игнорисао њихове примједбе, затражио мишљење од Министарског савјета ЕУ.

Уколико процјени да је Србија у прекршају, Савјет може да донесе политичку одлуку о даљим корацима у вези са овим проблемом, преносе београдски медији.

Европски комесар за енергетику Гинтер Етингер до сада је у неколико наврата упозорио да билатерални уговори које је "Гаспром" склопио са неколико земаља, укључујући и Србију, нису у складу са прописима ЕУ и да се морају преиспитати.

Ова тема требало је да буде на дневном реду самита ЕУ-Русија у Москви, али су преговори о енергетици тренутно у застоју због украјинске кризе. Брисел још није одговорио на јучерашњи приједлог руског предсједника Владимира Путина да се преговори о снабдијевању ЕУ руским гасом одрже 27. априла у Москви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана