Pregovori o dugu spas od stečaja

Marijana Miljić
Pregovori o dugu spas od stečaja

Banjaluka - Preduzeća i preduzetnici u RS koji upadnu u finansijske probleme ubuduće će moći da pregovaraju sa povjeriocima da bi postigli dogovor u vezi sa izmirenjem dugova i na taj način spriječili da nad njima bude pokrenut stečaj.

To je omogućeno Nacrtom zakona o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturiranju, koji je usvojila Vlada RS.

- Sporazumno finansijsko restrukturiranje je dobrovoljni, vansudski model restrukturiranja dugova kroz redefinisanje dužničko-povjerilačkih odnosa između preduzeća ili preduzetnika u finansijskim teškoćama i njihovih povjerilaca, prvenstveno banaka, ali i dobavljača. Posrednik u ovim pregovorima je Privredna komora RS - saopšteno je iz Vlade RS.

U Privrednoj komori kažu da su već duže insistirali na donošenju ovog zakona po uzoru na zemlje regiona.

- Privredna zajednica donošenjem ovog zakona nastoji da reaguje na prve znakove finansijskih problema u firmama. Tako, na primjer, ako se neko preduzeće zaduži za kupovinu mašina, a iz određenih razloga ne može otpočeti proizvodnju, to može ugroziti otplatu kredita. Na kraju taj privrednik može sa predstavnicima banke i povjeriocima pregovarati u vezi sa izmirenjem obaveza. Kada postignu dogovor o daljim uslovima izmirenja obaveza, potpisuju sporazum - objasnila je direktorica Privredne komore RS Dragica Ristić kako će zakon zaživjeti u praksi.

Naglasila je da je ovim zakonskim rješenjem privrednicima i njihovim povjeriocima data šansa da razgovaraju o uslovima izmirenja obaveza.

- Na taj način imamo pravovremenu reakciju i ne čekamo da pojedina preduzeća zapadnu u velike finansijske probleme i da nad njima bude pokrenut stečajni postupak. Preduzećima se na ovaj način daje šansa da se oporave i nastave sa poslovanjem. U pregovorima učestvuju dužnik i manji broj povjerilaca, a ne svi, jer bi došlo do sukoba interesa - kazala je Ristićeva.

Privrednici pozdravljaju donošenje ovog zakonskog rješenja, ali navode da je neizvjesno koliko će banke kao najveći povjerioci imati sluha za sklapanje sporazuma.

- Sve firme nekada upadnu u finansijske poteškoće. Sklapanjem sporazuma sa povjeriocima, u provom redu bankama, o uslovima izmirenja dugovanja možemo izbjeći veće probleme, a u krajnjem slučaju i stečaj. Banke treba da imaju sluha za nas i da budu korektne i u ovom slučaju i u vezi sa kamatnim stopama, jer su one često uteg koji preduzeća odvedu u ponor - kazao je direktor obućarskog preduzeća "Sanino" iz Dervente Radovan Pazurević.

Preuzete obaveze

Obaveza donošenja zakona o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturiranju proizlaze i iz više dokumenata. Taj zadatak naveden je u programu ekonomskih reformi RS od 2017. do 2019. godine, reformskoj agendi i pismu namjere Međunarodnom monetarnom fondu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana