Преговори о дугу спас од стечаја

Маријана Миљић
Преговори о дугу спас од стечаја

Бањалука - Предузећа и предузетници у РС који упадну у финансијске проблеме убудуће ће моћи да преговарају са повјериоцима да би постигли договор у вези са измирењем дугова и на тај начин спријечили да над њима буде покренут стечај.

То је омогућено Нацртом закона о споразумном вансудском финансијском реструктурирању, који је усвојила Влада РС.

- Споразумно финансијско реструктурирање је добровољни, вансудски модел реструктурирања дугова кроз редефинисање дужничко-повјерилачких односа између предузећа или предузетника у финансијским тешкоћама и њихових повјерилаца, првенствено банака, али и добављача. Посредник у овим преговорима је Привредна комора РС - саопштено је из Владе РС.

У Привредној комори кажу да су већ дуже инсистирали на доношењу овог закона по узору на земље региона.

- Привредна заједница доношењем овог закона настоји да реагује на прве знакове финансијских проблема у фирмама. Тако, на примјер, ако се неко предузеће задужи за куповину машина, а из одређених разлога не може отпочети производњу, то може угрозити отплату кредита. На крају тај привредник може са представницима банке и повјериоцима преговарати у вези са измирењем обавеза. Када постигну договор о даљим условима измирења обавеза, потписују споразум - објаснила је директорица Привредне коморе РС Драгица Ристић како ће закон заживјети у пракси.

Нагласила је да је овим законским рјешењем привредницима и њиховим повјериоцима дата шанса да разговарају о условима измирења обавеза.

- На тај начин имамо правовремену реакцију и не чекамо да поједина предузећа западну у велике финансијске проблеме и да над њима буде покренут стечајни поступак. Предузећима се на овај начин даје шанса да се опораве и наставе са пословањем. У преговорима учествују дужник и мањи број повјерилаца, а не сви, јер би дошло до сукоба интереса - казала је Ристићева.

Привредници поздрављају доношење овог законског рјешења, али наводе да је неизвјесно колико ће банке као највећи повјериоци имати слуха за склапање споразума.

- Све фирме некада упадну у финансијске потешкоће. Склапањем споразума са повјериоцима, у провом реду банкама, о условима измирења дуговања можемо избјећи веће проблеме, а у крајњем случају и стечај. Банке треба да имају слуха за нас и да буду коректне и у овом случају и у вези са каматним стопама, јер су оне често утег који предузећа одведу у понор - казао је директор обућарског предузећа "Санино" из Дервенте Радован Пазуревић.

Преузете обавезе

Обавеза доношења закона о споразумном вансудском финансијском реструктурирању произлазе и из више докумената. Тај задатак наведен је у програму економских реформи РС од 2017. до 2019. године, реформској агенди и писму намјере Међународном монетарном фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана