Preduzeća utajila 27 miliona KM poreza

Marijana Miljić
Preduzeća utajila 27 miliona KM poreza

Banjaluka - Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH dostavila je prošle godine tužilaštvima 145 prijava protiv poreskih obveznika zbog sumnje da su budžet oštetili za 26,94 miliona KM.

U UIO ističu da se od 145 prijava koje su dostavljene tužilaštvima na odlučivanje, 103 odnose na izvještaje o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu, 11 obavještenja, 24 informacije i sedam dopuna izvještaja.

- Prijavljen je ukupan iznos pričinjene štete od 26,94 miliona KM -  kazao je načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO Ratko Kovačević i dodao da ne može govoriti o kojim preduzećima je riječ, te da te podatke eventualno može objaviti samo nadležno tužilaštvo.

UIO je godinu ranije proslijedila tužilaštvima 15 prijava više koje su se odnosile na zloupotrebe poreskih obveznika. I iznos pričinjene štete bio je nešto veći i prema računici UIO dostigao je 28,15 miliona KM.

- Dostavili smo informacije Tužilaštvu BiH i o svim obveznicima čiji je dug bio veći od 100.000 KM, odnosno o svim mjerama koje je preduzela UIO u cilju naplate tih dugovanja kako bi Tužilaštvo eventualno pokrenulo istražne radnje - kazao je Kovačević.

UIO je ranije najavljivala da će Tužilaštvu BiH dostaviti informacije i o preduzećima čiji je dug manji od 100.000 maraka, a Kovačević ističe da to još nije urađeno, ali da će na svaki zahtjev Tužilaštva dostaviti informacije koje budu tražene.

Ekonomisti ističu da je dobro što je iznos novca za koji su poreski obveznici zakinuli budžet počeo da opada.

-  Sve poreske obveznike koji ne isplaćuju svoje obaveze na vrijeme treba sankcionisati. Čestim kontrolama kompanija od strane poreskih inspektora moguće je dodatno smanjiti iznos novca za koji svake godine bude oštećen budžet. Ne smije da bude povlašćenih i sve treba tretirati jednako - kazao je ekonomski analitičar Zoran Pavlović i dodao da je pljenidbom imovine preduzeća moguće u određenoj mjeri nadoknaditi iznos pričinjene štete.

Stop švercu

U UIO BiH ističu da pomoć u suzbijanju kriminalnih aktivnosti koje su u njihovoj nadležnosti mogu da pruže i građani. Putem linije "Stop švercu" mogu da ukažu na nezakonite radnje pravnih i fizičkih lica u vezi sa nelegalnim uvozom robe ili dojave bilo koje druge informacije o kršenju carinskih i poreskih propisa.

2017. godina

*145 prijava

*26,94 miliona KM prijavljena šteta

2016. godina

*160 prijava

*28,15 miliona KM prijavljena šteta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana