Предузећа утајила 27 милиона КМ пореза

Маријана Миљић
Предузећа утајила 27 милиона КМ пореза

Бањалука - Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ доставила је прошле године тужилаштвима 145 пријава против пореских обвезника због сумње да су буџет оштетили за 26,94 милиона КМ.

У УИО истичу да се од 145 пријава које су достављене тужилаштвима на одлучивање, 103 односе на извјештаје о постојању основа сумње о почињеном кривичном дјелу, 11 обавјештења, 24 информације и седам допуна извјештаја.

- Пријављен је укупан износ причињене штете од 26,94 милиона КМ -  казао је начелник Одјељења за комуникације у УИО Ратко Ковачевић и додао да не може говорити о којим предузећима је ријеч, те да те податке евентуално може објавити само надлежно тужилаштво.

УИО је годину раније прослиједила тужилаштвима 15 пријава више које су се односиле на злоупотребе пореских обвезника. И износ причињене штете био је нешто већи и према рачуници УИО достигао је 28,15 милиона КМ.

- Доставили смо информације Тужилаштву БиХ и о свим обвезницима чији је дуг био већи од 100.000 КМ, односно о свим мјерама које је предузела УИО у циљу наплате тих дуговања како би Тужилаштво евентуално покренуло истражне радње - казао је Ковачевић.

УИО је раније најављивала да ће Тужилаштву БиХ доставити информације и о предузећима чији је дуг мањи од 100.000 марака, а Ковачевић истиче да то још није урађено, али да ће на сваки захтјев Тужилаштва доставити информације које буду тражене.

Економисти истичу да је добро што је износ новца за који су порески обвезници закинули буџет почео да опада.

-  Све пореске обвезнике који не исплаћују своје обавезе на вријеме треба санкционисати. Честим контролама компанија од стране пореских инспектора могуће је додатно смањити износ новца за који сваке године буде оштећен буџет. Не смије да буде повлашћених и све треба третирати једнако - казао је економски аналитичар Зоран Павловић и додао да је пљенидбом имовине предузећа могуће у одређеној мјери надокнадити износ причињене штете.

Стоп шверцу

У УИО БиХ истичу да помоћ у сузбијању криминалних активности које су у њиховој надлежности могу да пруже и грађани. Путем линије "Стоп шверцу" могу да укажу на незаконите радње правних и физичких лица у вези са нелегалним увозом робе или дојаве било које друге информације о кршењу царинских и пореских прописа.

2017. година

*145 пријава

*26,94 милиона КМ пријављена штета

2016. година

*160 пријава

*28,15 милиона КМ пријављена штета

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана