Preduzeća sakrila 34 miliona poreza

Marijana Miljić
Preduzeća sakrila 34 miliona poreza

Banjaluka - Poreski inspektori otkrili su u 2017. godini da privrednici u Srpskoj imaju 33,8 miliona maraka obaveza koje nisu prijavili i izmirili.

Dugovanja su inspektori Poreske uprave RS otkrili prilikom kontrola 2.380 poreskih obveznika.

- Rješenjima je naloženo plaćanje 33,8 miliona KM dodatnih obaveza. Otkrivena dugovanja uglavnom su se odnosila na neizmireni porez i doprinose na lična primanja, porez na dobit, takse, naknade za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije i ostale obaveze - kazali su u Poreskoj upravi.

Poreski obveznici su u periodu koji im je ostavljen da plate dodatne obaveze uplatili 6,4 miliona maraka ili 19 odsto od iznosa za koji su inspektori izdali rješenja za plaćanje.

- Ostatak neplaćenih dodatnih obaveza se većinom nalazi u žalbenom postupku jer su se obveznici žalili na rješenja inspektora, dok su sva konačna rješenja proslijeđena za prinudnu naplatu - naveli su u Poreskoj upravi.

Privrednici ističu da Poreska uprava treba da objavi kod kojih su preduzeća utvrdili dodatne obaveze i koliki je njihov iznos.

- To treba da bude urađeno i za preduzeća sa najmanjim iznosom duga, a ne samo u slučaju onih kod kojih su otkriveni milioni maraka dodatnih obaveza. Krivicu za ovaj problem dijelom snose i nadležne institucije jer dozvoljavaju da dugovanja rastu. Neredovne platiše treba blokirati i ne dozvoliti im da prave milionska dugovanja. Na taj način stvorili bi i uslove za smanjenje stope poreza na rad i doprinosa - kazao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić i dodao da su dosadašnja iskustva potvrdila da su subjekti iz javnog sektora neredovnije platiše od firmi iz privatnog sektora.

Naglasio je da je za rješavanje ovog problema potreban ažurniji  rad nadležnih institucija.

- To je svima u interesu. Time će biti puniji budžet RS, manje nesavjesnih poslodavaca i stvorićemo uslove za smanjenje poreza privredi, kojoj je to jedan od najvećih tereta - naveo je Škrebić.

Rezultati kontrola na sajtu

Poreska uprava RS na svom sajtu od 2013. godine objavljuje za svaki mjesec spisak poreskih obveznika kod kojih će inspektori provjeravati poslovne knjige.

Pored toga, objavljuju i rezultate kontrola, odnosno iznos obaveza koji su inspektori utvrdili i naziv poreskog obveznika kod koga je otkriven taj dug.

Najčešći razlozi za dugovanja

* porez na lična primanja

* doprinos na lična primanja

* porez na solidarnost

* porez na dobit

* takse

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana