Predstavništva jačaju ekonomsku saradnju Nižnjeg Novgoroda i Srpske

Milijana Latinović
Predstavništva jačaju ekonomsku saradnju Nižnjeg Novgoroda i Srpske

Banjaluka - Rusija je veoma važan spoljnotrgovinski partner RS, sa kojom je u prvom polugodištu ove godine ostvaren obim razmjene od 349 miliona maraka, a ekonomska saradnja bila bi još veća otvaranjem predstavništva Srpske u Nižnjem Novgorodu i kancelarije te ruske oblasti u Banjaluci.

Istaknuto je ovo juče tokom posjete delegacije Nižnjeg Novgoroda Republici Srpskoj, koju je predvodio zamjenik gubernatora ove ruske oblasti Evgenij Ljuljin. Tokom susreta sa zvaničnicima i privrednicima RS istaknuto je da već postoji sporazum o saradnji Privredne komore RS i ove oblasti, koja je jedna od razvijenijih u Rusiji. Priliku da razmijene iskustva i predstave svoje proizvode imali su i privrednici iz RS i Rusije, a sve s ciljem uspostavljanja konkretne saradnje.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić istakao je da je na sastanku iskazano interesovanje za otvaranje predstavništva Srpske u ovoj ruskoj regiji, ali i kancelarije Nižnjeg Novgoroda u Banjaluci kako bi intenzivirali saradnju.

- Prostora ima za unapređenje saradnje RS i ove ruske oblasti u drvoprerađivačkoj, namjenskoj, hemijskoj, auto i metaloprerađivačkoj industriji. Izraženo je interesovanje i za formiranje zajedničkih preduzeća i razmjenu poslovnih aktivnosti, čime bi bio povećan obim spoljnotrgovinske razmjene - rekao je Đokić.

Direktorica Privredne komore RS Dragica Ristić kazala je da je Rusija po obimu spoljnotrgovinske razmjene četvrti partner Srpske.

- Iz Rusije najviše uvozimo naftu i naftna ulja za potrebe rafinerija. Srpska je u prvom polugodištu ostvarila izvoz na rusko tržište u iznosu od 11 miliona maraka, a najviše se izvoze voće, određene grupe hemijskih proizvoda i dijelovi obuće - rekla je Ristićeva.

Ljuljin je rekao da je razmotren cijeli spektar pitanja koja su interesantna za privredu s ciljem usmjeravanja na konkretne aktivnosti.

- Postignut je veliki napredak u saradnji u veoma kratkom roku i cilj nam je da upoznamo privrednike radi uspostavljanja intenzivnije ekonomske saradnje - istakao je Ljuljin, koji je takođe naglasio da bi bilo dobro otvoriti predstavništvo Srpske u Nižnjem Novgorodu, kao i predstavništvo te ruske oblasti u Srpskoj.

Ljuljin je izrazio zadovoljstvo i što je u Banjaluci u toku gradnja rusko-srpskog hrama i duhovnog centra, obećavši da će ova ruska oblast uzeti aktivno učešće u izgradnji.

Dodik

Predsjednik RS Milorad Dodik razgovarao je juče sa  delegacijom Nižnjeg Novgoroda.

- Razgovarano je o mogućnostima jačanja saradnje kroz sporazum Vlade RS i Nižnjenovgorodske oblasti, koji je potpisan u maju - saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske. Dodik je podržao inicijativu za otvaranje predstavništva Srpske u toj oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana