Представништва јачају економску сарадњу Нижњег Новгорода и Српске

Милијана Латиновић
Представништва јачају економску сарадњу Нижњег Новгорода и Српске

Бањалука - Русија је веома важан спољнотрговински партнер РС, са којом је у првом полугодишту ове године остварен обим размјене од 349 милиона марака, а економска сарадња била би још већа отварањем представништва Српске у Нижњем Новгороду и канцеларије те руске области у Бањалуци.

Истакнуто је ово јуче током посјете делегације Нижњег Новгорода Републици Српској, коју је предводио замјеник губернатора ове руске области Евгениј Љуљин. Током сусрета са званичницима и привредницима РС истакнуто је да већ постоји споразум о сарадњи Привредне коморе РС и ове области, која је једна од развијенијих у Русији. Прилику да размијене искуства и представе своје производе имали су и привредници из РС и Русије, а све с циљем успостављања конкретне сарадње.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић истакао је да је на састанку исказано интересовање за отварање представништва Српске у овој руској регији, али и канцеларије Нижњег Новгорода у Бањалуци како би интензивирали сарадњу.

- Простора има за унапређење сарадње РС и ове руске области у дрвопрерађивачкој, намјенској, хемијској, ауто и металопрерађивачкој индустрији. Изражено је интересовање и за формирање заједничких предузећа и размјену пословних активности, чиме би био повећан обим спољнотрговинске размјене - рекао је Ђокић.

Директорица Привредне коморе РС Драгица Ристић казала је да је Русија по обиму спољнотрговинске размјене четврти партнер Српске.

- Из Русије највише увозимо нафту и нафтна уља за потребе рафинерија. Српска је у првом полугодишту остварила извоз на руско тржиште у износу од 11 милиона марака, а највише се извозе воће, одређене групе хемијских производа и дијелови обуће - рекла је Ристићева.

Љуљин је рекао да је размотрен цијели спектар питања која су интересантна за привреду с циљем усмјеравања на конкретне активности.

- Постигнут је велики напредак у сарадњи у веома кратком року и циљ нам је да упознамо привреднике ради успостављања интензивније економске сарадње - истакао је Љуљин, који је такође нагласио да би било добро отворити представништво Српске у Нижњем Новгороду, као и представништво те руске области у Српској.

Љуљин је изразио задовољство и што је у Бањалуци у току градња руско-српског храма и духовног центра, обећавши да ће ова руска област узети активно учешће у изградњи.

Додик

Предсједник РС Милорад Додик разговарао је јуче са  делегацијом Нижњег Новгорода.

- Разговарано је о могућностима јачања сарадње кроз споразум Владе РС и Нижњеновгородске области, који је потписан у мају - саопштено је из кабинета предсједника Српске. Додик је подржао иницијативу за отварање представништва Српске у тој области.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана