Predstavljeni rezultati prve faze razvojnog projekta Kredo Krajina

Ž. K.
Predstavljeni rezultati prve faze razvojnog projekta Kredo Krajina

Banjaluka - Razvojni projekat "Kredo Krajina" doprinio je povećanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća iz četiri sektora, a zahvaljujući jednoj marki koja je obezbijeđena tim putem firme su ulagale još tri sopstvenog kapitala.

Ocijenjeno je to juče u Privrednoj komori RS, gdje su predstavljeni rezultati dosadašnjeg toka projekta. Za grant sredstva mogla su aplicirati privredna društva iz metalske, drvne, prehrambene i industrije kože i obuće, te jedinice lokalne samouprave i neprofitne organizacije sa područja Krajine. U okviru prvog poziva realizovanog tokom prošle godine odobreno je 900.028 KM, čime je podržano otvaranje 117 novih radnih mjesta. U okviru drugog javnog poziva za sufinansiranje 35 projekata obezbijeđeno je 956.137 KM s ciljem da bude omogućeno zapošljavanje još 140 radnika. Maksimalan iznos grant sredstava po projektu je 30.000 KM.

Direktor sektora granskih udruženja u Privrednoj komori RS Pero Ćorić rekao je da su ova grant sredstva samo prvi korak koji će uticati na preduzeća da se lakše odluče na ulazak u nove projekte.

Direktor Agencije za razvoj preduzeća "Eda" Zdravko Miočić kaže da su ciljevi projekta bili otvaranje 200 novih radnih mjesta i povećanje konkurentnosti izvozno orijentisanih preduzeća iz navedenih industrijskih oblasti.

- Jedan vilj smo ostvarili jer će biti otvoreno i više od 200 novih radnih mjesta, a za povećanje konkurentnosti preduzeća na izvoznim tržištima je potrebno mnogo znanja, napora i sredstava - kaže Miočić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana