Представљена најквалитетнија вина бањалучке регије

Срна
Представљена најквалитетнија вина бањалучке регије

Козарска Дубица - У Козарској Дубици данас је одржан 2. сусрет винара бањалучке регије, на којем је најквалитенија вина представило 11 винарија.

Скуп, у оквиру којег је одржана бесплатна едукативна радионица под називом "Вино и вински сервис" коју је водила професионални сомелијер Дајана Кесар, организовало је Удружење винара и виноградара Републике Српске.


Предсједник тог удружења Зоран Поповић потврдио је да удружење броји више од 70 чланова, а да је основано ради популаризације садње винове лозе и винограда.

"Подручје Бањалучке регије је врло погодно за виноградарство, посебно за бијеле сорте вина, јер свако тло и клима има своје карактеристике", рекао је Поповић.

Он је нагласио да се виноградарство у Републици Српској развија постепено јер је садња винограда веома скупа, као и улагање у винарску опрему.

"Проблеме представљају смањено тржиште, слаба куповна моћ и слаба култура пијења вина, а отежавајући фактор је и скупо земљиште, јер у овом дијелу Српске, Влада Републике Српке није давала концесије виноградарима већ само воћарима", додао је Поповић.

Сусрете винара и виноградара у хотелу "Цептер" отворио је замјеник начелника општине Козарска Дубица Миле Злојутро.

Он је рекао да му је драго, да сусрети виноградара прерастају у традицију.

Директор Туристичке организације општине Козарска Дубица Маријана Котур изјавила је да вински туризам биљежи раст у посљедњих десетак година, што доказује да врхунске винске сорте могу да успијевају и у нашим крајевима.

"Данашња манифестација је прилика да се дегустира око 40 сорти вина, али и да се поразговара о заједничком наступу на промоцији винарске регије и реализацији пројекта жВинске цестеж, као конкретног туристичког производа бањалучке регије", нагласила је Котурева.

На скупу је учествовало 11 винарија из Бањалуке, Дервенте, Лакташа и Прњавора, а вина из Козарске Дубице представило је сеоско домаћинство "Бањац" и подрум вина "Панић".

Покровитељи манифестације су општина Козарска Дубица и општинска Туристичка организација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана