“Пребијено” 20,86 милиона марака

Маријана Миљић
“Пребијено” 20,86 милиона марака

Бањалука - Привредници и јавни сектор у Српској пребили су у трећој овогодишњој мултилатералној компензацији 20,86 милиона марака обавеза и потраживања.

Према прелиминарним подацима, обавезе и потраживања компензовао је 581 учесник.

- Они су добили прелиминарне извјештаје о компензацији које могу исправљати до сутра до 15 часова. Након тога добиће коначне извјештаје о трећој мултилатералној компензацији - објављено је на сајту Бањалучке берзе.

У берзи су нагласили да је у овој компензацији већина обавеза и потраживања компензована између привредних субјеката.

- У спроведеним компензацијама многи привредници успјели су наплатити потраживања која нису били у могућности да наплате редовним путем. Примјетно је значајно повећање броја учесника из ФБиХ - навели су у Бањалучкој берзи и додали да као организатор овог система имају у плану додавање нових функционалности с циљем стварања сервиса који ће бити значајан алат у пословању привреде.

Привредници истичу да су задовољни досадашњим резултатима мултилатералне компензације и да треба наставити на овај начин и даље смањивати обавезе и потраживања. 

- На овај начин смањујемо неликвидност која је највећи проблем привреде. Велики дио старог дуга је елиминисан и на новим компензацијама пребијамо нове обавезе и потраживања. Резултати би били још бољи када би у овај систем био укључен додатни број актера - казао је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

У овој години биће одржана још једна компензација и то у октобру. Кроз систем мултилатералних компензација до сада је пребијено више од 600 милиона КМ обавеза и потраживања.

Систем мултилатералне компензације заснован је на пријављивању обавеза и потраживања, а иако је то законска обавеза, многи субјекти и даље избјегавају да пријаве обавезе, чиме су умањени и ефекти пребијања дугова. Пореска управа РС задужена је за контролу пријављивања обавеза и има на располагању казнене мјере, али ни оне нису заживјеле у пракси у пуном обиму.

Закон

Закон о јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије усвојен је 2014. године на захтјев Привредне коморе РС. Само двије године касније закон је претрпио измјене, а на основу искустава из прве мултилатералне компензације, одржане у октобру 2015. године, унапријеђен је комплетан систем.

Резултати мултилатералних

компензација у 2018. години

*27,53 милиона - прва

*13,37 милиона - друга

*20,86 милиона - трећа

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана