Пребијена 34 милиона КМ дуга

Милијана Латиновић
Пребијена 34 милиона КМ дуга

Бањалука - Привредници и јавни сектор у Републици Српској пребили су у другој овогодишњој мултилатералној компензацији 34,03 милиона марака обавеза и потраживања.

Према прелиминарним подацима, објављеним јуче на Бањалучкој берзи, обавезе и потраживања компензовало је 677 учесника.

У поређењу са првом овогодишњом мултилатералном компензацијом, пребијено је око три милиона марака више него у фебруару, а дуг је компензовао један учесник мање. 

- Учесници имају шансу да до сутра до 15 часова исправе прелиминарне извјештаје о компензацији која је спроведена 23. априла. Након исправке, учесници ће добити коначне извјештаје о мултилатералној компензацији - наведено је на интернет страници Бањалучке берзе.

У другој рунди пребијања дуга учествовао је и Дом здравља Прњавор, а директорица те здравствене установе Светлана Малић каже за “Глас Српске” да иако немају велика потраживања, у ситуацији када не могу добити новац, добро дође компензација.

- Није то нека велика сума новца, око 2.500 марака нам је дуговала једна установа са којом иначе радимо. Искористили смо ову мултилатералну компензацију да пребијемо тај дуг - истакла је Малићева.

Шансу за пребијање дуга искористила је и општина Невесиње, која редовно учествује на свим мултилатералним компензацијама.

- Компензовали смо нешто више од 7.000 марака дуга и то према Заводу за уџбенике и наставна средства РС и још два предузећа. Све обавезе које смо имали према њима ријешили смо на овај начин и то нам веома много значи. Користимо сваку могућност која се пружи да смањимо обавезе и дугове - истакла је самостални стручни сарадник за буџет и финансије у Невесињу Бојана Ђурасовић.

Директор Комуналног предузећа “Бобас” Котор Варош Слободан Јурић каже за “Глас Српске” да су на овој компензацији успјели да измире дугове за електричну енергију.

- Мјесечни рачун за струју нам је око 8.000 марака, јер двије пумпе пумпају воду скоро 12 часова дневно. На овај начин успјели смо компензовати око 6.000 КМ и у сваком случају добро нам дође, јер лакше је да доплатимо још 2.000 марака него пуни износ - рекао је Јурић.

Он је додао да дугови грађана према том предузећу износе око 350.000 марака, док предузећа “Бобасу” дугују више од 100.000 марака.

У претходних 12 мултилатералних компензација у Републици Српској компензовано је око 670 милиона марака. У овој години планиране су још четири и то у јуну, августу, октобру и децембру.

Привредна комора РС

Закон о јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије усвојен је 2014. године на захтјев Привредне коморе РС. Само двије године касније закон је претрпио измјене како би на основу искустава из прве обавезне мултилатералне компензације, која је одржана у октобру 2015. године, био унапријеђен комплетан систем.

- Мултилатерална компензација дјелимично је смањила неликвидност, као горући проблем привреде - рекао је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана