Poziv srpskim i hrvatskim investitorima da ulažu u obje zemlje

Srna
Poziv srpskim i hrvatskim investitorima da ulažu u obje zemlje

Beograd/Zagreb - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u Zagrebu, pozvao je hrvatske privrednike da još više ulažu u Srbiju, jer su dobrodošli, te ocijenio da će privredna saradnja dvije zemlje doprinijeti i unapređenju političke saradnje i sveukupnih odnosa.

Obraćajući se privrednicima u Privrednoj komori Hrvatske, Vučić je zahvalio predsjedniku Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović na otvorenom podsticaju srpskim privrednicima da ulažu u Hrvatsku, što nije bio slučaj do sada.

"Uveren sam da će se, posle poziva Kolinde Grabar Kitarović srpskim privrednicima da ulažu u Hrvatsku, promeniti situacija u Hrvatskoj i za srpske investitore. Želim da ohrabrim srpske privrednike da se bore na hrvatskom tržištu, imaće u tome podršku Srbije", rekao je Vučić.

On smatra da se stvari mijenjaju, da će hrvatska politika biti otvorenija, kao i da je Srbija otvorenija za hrvatske investitore, jer to će značiti više radnih mjesta i bolje odnose dvije države.

Vučić je pozvao hrvatske građevinske firme da učestvuju u izgradnji miliona metara kvadratnih stanova u Srbiji, koji su planirani za vojsku i bezbjednosni sektor.

On je naveo da trgovinska razmjena i saradnja Srbije i Hrvatske raste, da je dostigla 1,5 milijardi evra i da je veća nego ikada, ali da misli da bi ona mogla da premaši i dvije milijarde evra.

"To je dokaz potrebe Srbije za saradnju sa Hrvatskom i obrnuto. Postoji ogroman prostor za unapređenje privredne saradnje u budućnosti", rekao je Vučić.

On je dodao da je važno da hrvatski investitori mogu u svakom momentu da se obrate vlastima u Srbiji za pomoć, kao i to što se srpski privrednici mogu obratiti zvaničnicima u Hrvatskoj, što je naglasila i Kitarovićeva.

Vučić je istakao značaj infrastrukturnog povezivanja dvije zemlje, posebno modernizacije pruge Beograd-Zagreb, preko Šida, čime će najviše dobiti Hrvatska koja će se tako spojiti sa jugoistočnom Evropom.

"Važno je da se što pre krene u taj projekat. Uveren sam da zajednički možemo da apliciramo za evropski novac za taj projekat, jer se njime spaja istočna sa jugoistočnom Evropom", rekao je Vučić.

On je naveo da je važno ukloniti i vancarinske barijere između dvije zemlje.

Vučić je poslije obraćanja u Privrednoj komori Hrvatske posjetio i Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku. /

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana