Позив српским и хрватским инвеститорима да улажу у обје земље

Срна
Позив српским и хрватским инвеститорима да улажу у обје земље

Београд/Загреб - Предсједник Србије Александар Вучић, који борави у Загребу, позвао је хрватске привреднике да још више улажу у Србију, јер су добродошли, те оцијенио да ће привредна сарадња двије земље допринијети и унапређењу политичке сарадње и свеукупних односа.

Обраћајући се привредницима у Привредној комори Хрватске, Вучић је захвалио предсједнику Хрватске Колинди Грабар Китаровић на отвореном подстицају српским привредницима да улажу у Хрватску, што није био случај до сада.

"Уверен сам да ће се, после позива Колинде Грабар Китаровић српским привредницима да улажу у Хрватску, променити ситуација у Хрватској и за српске инвеститоре. Желим да охрабрим српске привреднике да се боре на хрватском тржишту, имаће у томе подршку Србије", рекао је Вучић.

Он сматра да се ствари мијењају, да ће хрватска политика бити отворенија, као и да је Србија отворенија за хрватске инвеститоре, јер то ће значити више радних мјеста и боље односе двије државе.

Вучић је позвао хрватске грађевинске фирме да учествују у изградњи милиона метара квадратних станова у Србији, који су планирани за војску и безбједносни сектор.

Он је навео да трговинска размјена и сарадња Србије и Хрватске расте, да је достигла 1,5 милијарди евра и да је већа него икада, али да мисли да би она могла да премаши и двије милијарде евра.

"То је доказ потребе Србије за сарадњу са Хрватском и обрнуто. Постоји огроман простор за унапређење привредне сарадње у будућности", рекао је Вучић.

Он је додао да је важно да хрватски инвеститори могу у сваком моменту да се обрате властима у Србији за помоћ, као и то што се српски привредници могу обратити званичницима у Хрватској, што је нагласила и Китаровићева.

Вучић је истакао значај инфраструктурног повезивања двије земље, посебно модернизације пруге Београд-Загреб, преко Шида, чиме ће највише добити Хрватска која ће се тако спојити са југоисточном Европом.

"Важно је да се што пре крене у тај пројекат. Уверен сам да заједнички можемо да аплицирамо за европски новац за тај пројекат, јер се њиме спаја источна са југоисточном Европом", рекао је Вучић.

Он је навео да је важно уклонити и ванцаринске баријере између двије земље.

Вучић је послије обраћања у Привредној комори Хрватске посјетио и Митрополију загребачко-љубљанску. /

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана