Повољни кредити за све грађане и општине, више новца за бизнис

Маријана Миљић
Повољни кредити за све грађане и општине, више новца за бизнис

Бањалука - Кредити за локалне заједнице до пет милиона КМ, повољни стамбени зајмови за све становнике РС и повећање износа кредитирања за почетне пословне активности и покретање микробизниса у пољопривреди новине су у правилима пласмана кредита Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС, које је јуче усвојила Влада РС.

Измјенама правила уведена је кредитна линија за локалне заједнице које ће зајмове од ИРБ-а користити искључиво за финансирање инфраструктурних пројеката, плаћање пореских обавеза и рефинансирање. Максималан износ кредита који могу подићи је пет милиона КМ, а рок отплате је до 12 година, уз могућност двогодишњег грејс периода.

Новина је и подизање границе за стамбене кредите са 100.000 на 150.000 КМ и рока отплате са 20 на 25 година. Осим тога, зајмове ће од сада моћи подићи и самци, али и старији од 35 година, без обзира на брачни статус.

- Кредити су сада доступни и корисницима који већ посједују кућу или стан. Омогућено је и финансирање обнове стамбене јединице и куповина без обзира на мјесто запослења или пребивалишта - саопштено је из Владе РС.

Усвојеним измјенама проширен је и списак дјелатности из којих предузетници могу конкурисати за кредите ИРБ-а. Њих ће сада моћи узети предузетници који се баве угоститељством, пословима са некретнинама, изнајмљивањем машина и опреме, финансијским посредовањем, производњом и прерадом дувана, те нотарском и адвокатском дјелатношћу. Новим правилима је омогућено и финансирање трговине за плаћање обавеза према произвођачима из РС. Поред тога, повећан је и максималан износ кредита са 50.000 на 500.000 КМ за почетне пословне активности, а период отплате овог зајма са седам на десет година.

- Продужавањем периода отплате биће омогућено иницијално смањење ануитета корисницима кредита, релаксирајући тиме притисак на њихову текућу ликвидност - истакли су у Влади.

У ИРБ-у истичу и да је новина да се предузетници и предузећа могу задужити до пет милиона КМ без ограничења у односу на обртна или основна средства, али и да су дефинисани повољнији услови за младе предузетнике који реализују пројекте на територији неразвијене и изразито неразвијене општине.

Из Савеза општина и градова РС поздрављају нова правила, а посебно увођење кредитне линије за локалне заједнице.

- Многе општине и градови суочавају се са недостатком новца за финансирање инфраструктурних пројеката, који би требало да омогуће њихов економски развој. Осим тога, нису у могућности ни да финансирају текуће обавезе и имају потребу за рефинансирањем постојећих кредита. Пуштањем у оптицај кредитне линије за локалне заједнице препознате су њихове потребе - казао је предсједник Савеза општина и градова РС Љубиша Ћосић.

Иста реакција стиже и из Агенције за развој малих и средњих предузећа РС, у којој истичу да ће повећањем максималног износа кредита за почетне пословне активности на 500.000 марака и продужењем рока отплате бити омогућено смањење износа рата крајњим корисницима зајма.

- То ће их релаксирати од притиска новчаних одлива и утицати на њихову текућу ликвидност. То ће у сваком случају бити велико олакшање за почетнике који покрећу бизнис. Поред тога омогућивање трговинама да се задужују за измирење обавеза домаћим добављачима је веома значајно, јер је познато да они често одгађају плаћање обавеза према произвођачима. Испоручују редовно робу, а чекају на наплату дуже вријеме, што на крају утиче на њихову ликвидност - казали су у Агенцији за развој малих и средњих предузећа.

Кредити за локалне заједнице

*5 милиона - максималан износ кредита

*12 година - максималан рок отплате кредита

Стамбени кредити

*150.000 - максималан износ кредита

*25 година - максималан рок отплате

Нове дјелатности за које је омогућен кредит

- Угоститељство

- Пословање некретнинама

- Изнајмљивање машина и опреме

- Финансијско посредовање

- Производња и прерада дувана

- Нотари и адвокати

- Трговина

Повећан износ кредита за покретање послова

50.000 на 500.000 - почетне пословне активности

50.000 на 500.000 - кредит за покретање микробизниса у пољопривреди

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана