Povjerioci vlasnici Šećerane iz Bijeljine, upravnik se povlači

Marijana Miljić
Povjerioci vlasnici Šećerane iz Bijeljine, upravnik se povlači

Bijeljina - Skupština povjerilaca bijeljinske "Šećerane" usvojila je juče plan reorganizacije fabrike, a stečajni upravnik Lazo Đurđević tvrdi da to rade mimo zakona i da će zbog toga podnijeti zahtjev za razrješenje sa te funkcije.

Povjerioci su na sjednici Skupštine prvo odbili Đurđevićev plan da bude nastavljena procedura prodaje imovine fabrike po početnoj cijeni od 9,94 miliona KM. Za Đurđevićev plan glasali su jedino punomoćnik Poreske uprave RS i predstavnik "Poljopskrba" iz Zagreba čija priznata potraživanja zajedno iznose 10,92 odsto. Potom je 97 povjerilaca na koje otpada 90,01 odsto priznatih potraživanja izglasalo da bude izrađen stečajni plan reorganizacije fabrike.

- Stečajni plan reorganizacije trebalo bi da bude izrađen u roku od mjesec i on treba da predstavlja nastavak pravnog života fabrike. To je pokušaj da povjerioci preuzmu određena ovlašćenja, formiraju organe upravljanja i da u daljem toku postupka pokušaju pronaći strateške partnere za dokapitalizaciju "Šećerane". Povjerioci namjeravaju da svoja potraživanja pretvore u osnivački kapital ili u akcije fabrike - kazao je predsjednik Skupštine povjerilaca Faik Muhić i dodao da fabrika ima potencijalno tržište i perspektivu i da je donošenjem odluke o planu reorganizacije "Šećerana" sačuvana od fizičke likvidacije i uništenja.

Đurđević ističe, međutim, da ne postoje elementi za izradu stečajnog plana reorganizacije "Šećerane".

- Povjerioci su izglasali neki plan reorganizacije "Šećerane". Ne znam samo kako će to što su zacrtali i uraditi. To što oni rade je nezakonito i podnijeću zahtjev za razrješenje sa mjesta stečajnog upravnika. Ne želim da učestvujem u tim radnjama - kazao je Đurđević.

Četiri pokušaja prodaje imovine "Šećerane" do sada su propala. Na prvoj licitaciji imovina je nuđena za 23,74 miliona, drugoj za 16,50 miliona, a na trećoj za 11,87 miliona maraka. Na trećoj licitaciji Skupština povjerilaca "Šećerane" odbila je četiri ponude od kojih je najvrednija iznosila deset miliona KM. Nakon toga, uslijedilo je raspisivanje i četvrte licitacije, na kojoj je imovina ponuđena za 15 miliona KM, ali je i ona propala jer nije bilo kupaca. Stečaj u nekadašnjem gigantu traje skoro dvije godine.

Imovina

Jedan od povjerilaca fabrike "Šećera" Rade Rakić izjavio je da radnici i svi povjerioci dobro znaju da fabrika vrijedi više od 50 miliona i da se na otpadu kao staro željezo može prodati za 20 miliona KM.

- "Šećerana" u svom vlasništvu u Crnoj Gori ima 26 stanova i drugu vrijednu imovinu - kazao je Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana