Повјериоци власници Шећеране из Бијељине, управник се повлачи

Маријана Миљић
Повјериоци власници Шећеране из Бијељине, управник се повлачи

Бијељина - Скупштина повјерилаца бијељинске "Шећеране" усвојила је јуче план реорганизације фабрике, а стечајни управник Лазо Ђурђевић тврди да то раде мимо закона и да ће због тога поднијети захтјев за разрјешење са те функције.

Повјериоци су на сједници Скупштине прво одбили Ђурђевићев план да буде настављена процедура продаје имовине фабрике по почетној цијени од 9,94 милиона КМ. За Ђурђевићев план гласали су једино пуномоћник Пореске управе РС и представник "Пољопскрба" из Загреба чија призната потраживања заједно износе 10,92 одсто. Потом је 97 повјерилаца на које отпада 90,01 одсто признатих потраживања изгласало да буде израђен стечајни план реорганизације фабрике.

- Стечајни план реорганизације требало би да буде израђен у року од мјесец и он треба да представља наставак правног живота фабрике. То је покушај да повјериоци преузму одређена овлашћења, формирају органе управљања и да у даљем току поступка покушају пронаћи стратешке партнере за докапитализацију "Шећеране". Повјериоци намјеравају да своја потраживања претворе у оснивачки капитал или у акције фабрике - казао је предсједник Скупштине повјерилаца Фаик Мухић и додао да фабрика има потенцијално тржиште и перспективу и да је доношењем одлуке о плану реорганизације "Шећерана" сачувана од физичке ликвидације и уништења.

Ђурђевић истиче, међутим, да не постоје елементи за израду стечајног плана реорганизације "Шећеране".

- Повјериоци су изгласали неки план реорганизације "Шећеране". Не знам само како ће то што су зацртали и урадити. То што они раде је незаконито и поднијећу захтјев за разрјешење са мјеста стечајног управника. Не желим да учествујем у тим радњама - казао је Ђурђевић.

Четири покушаја продаје имовине "Шећеране" до сада су пропала. На првој лицитацији имовина је нуђена за 23,74 милиона, другој за 16,50 милиона, а на трећој за 11,87 милиона марака. На трећој лицитацији Скупштина повјерилаца "Шећеране" одбила је четири понуде од којих је највреднија износила десет милиона КМ. Након тога, услиједило је расписивање и четврте лицитације, на којој је имовина понуђена за 15 милиона КМ, али је и она пропала јер није било купаца. Стечај у некадашњем гиганту траје скоро двије године.

Имовина

Један од повјерилаца фабрике "Шећера" Раде Ракић изјавио је да радници и сви повјериоци добро знају да фабрика вриједи више од 50 милиона и да се на отпаду као старо жељезо може продати за 20 милиона КМ.

- "Шећерана" у свом власништву у Црној Гори има 26 станова и другу вриједну имовину - казао је Ракић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана