Потражња за обућом отвара 100 радних мјеста

Милијана Латиновић
Потражња за обућом отвара 100 радних мјеста

Кнежево - Фабрика обуће “Дермал” из Котор Вароша увелико планира проширење производње у Кнежеву, гдје би због повећаног обима посла у овој години могло бити запослено још 100 радника.

Директор и власник “Дермала” Раденко Бубић истиче за “Глас Српске” да у погону у Кнежеву тренутно ради 210 радника те да у тој хали нема више простора за нове људе, а обим посла је из дана у дан све већи.

- План нам је да, уколико буду стечени услови, купимо просторије некадашњих предузећа у овој општини које су запуштене и не користе се годинама. Тренутно немамо услова да организујемо другу смјену, недостаје руководећег кадра, а у новим просторијама бисмо сви радили у првој смјени и успијевали да задовољимо све потребе купаца - рекао је Бубић и додао да је затражио и помоћ од Владе РС у вези са рјешавањем питања простора како би што прије отворио нова радна мјеста.

Бубић истиче да фабрика у Кнежеву послује на простору од око 1.200 квадрата, те да им је потребно бар још 800 квадрата да би могли да раде пуном паром.

- Купци за које радимо добро послују, потражња за нашом обућом је порасла, а готово свакодневно се преговара и са новим купцима. Недавно смо, нажалост, морали да откажемо два купца, из Француске и Италије, јер једноставно не стижемо да произведемо онолико пари обуће колико је потребно - истакао је Бубић, нагласивши да је продаја константно у порасту.

Бубић је подсјетио да је у погонима “Дермала” у Котор Варошу и Кнежеву, гдје дневно настаје око 4.000 пари обуће, лани посао добило 140 радника, те да су приходи предузећа порасли за 15 до 20 одсто.

Начелник Кнежева Горан Боројевић каже за “Глас Српске” да је са Бубићем преговарао о земљишту на којем би “Дермал” градио нову халу, али да ће општина изаћи у сусрет и уколико ово предузеће намјерава да купи и реновира постојеће објекте.

- И нама је циљ да на територији општине послује фирма која шири производњу и запошљава раднике. То доприноси и развоју Кнежева и помоћи ћемо све што можемо - рекао је Боројевић.

Фабрика обуће “Дермал”, која успјешно производи обућу већ 17. годину, једна је од ријетких у Српској и БиХ која послује без кредитног задуживања.

“Дермал” пласира производе на тржишта десетак земаља, а осим чизама за француску и енглеску војску и америчке ватрогасце, производи намјенску обућу за министарства унутрашњих послова Србије и Црне Горе, затим Оружане снаге БиХ и за раднике “Електропривреде РС”, а прошле године су потписали и уговор са словеначком “Плаником”.

Плате

Раденко Бубић истиче да плате радницима исплаћују редовно те да “Дермал” нема дуговања ни по основу доприноса.

- Повећали смо плате у прошлој години за око 12 одсто, а ако све буде како је планирано, и фебруарска плата биће већа за десет одсто - рекао је Бубић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана