Potpisan ugovor o osnivanju novog preduzeća u Istočnom Sarajevu Famos staje na noge

Ž. D.
Potpisan ugovor o osnivanju novog preduzeća u Istočnom Sarajevu Famos staje na noge

Istočno Sarajevo - Ugovorom koji je potpisan juče u Istočnom Sarajevu formirano je novo preduzeće "Mofas", koje će nastaviti proizvodnju motora i motornih dijelova koja se do sada odvijala u "Famosu".

Ugovor su potpisali predsjednik Nadzornog odbora "Famosa" Mirko Dobrnjac, vlasnik firme "In tajm" iz Tešnja Šefik Husaković i direktor firme "Paul Bernhart" iz Hamburga Dirk Ote. Ote je najavio da će u Njemačku do kraja mjeseca iz nove firme biti isporučeni dijelovi za motore u vrijednosti od 120.000 do 150.000 evra.

- Prepoznali smo potencijal u "Famosu" jer 20 godina sarađujemo sa ovim preduzećem. Uvijek smo dobijali izuzetan kvalitet. Moraćemo da ulažemo u modernizaciju mašina i opreme - kazao je Ote.

Vršilac dužnosti direktora "Famosa" Branko Kenjić rekao je da je vrijednost koju je "Famos" unio u novo preduzeće 4,57 miliona KM, a da još nije utvrđena vrijednost imovine koja je ostala u "Famosu" da bi namirili zaostale plate i druge obaveze. Predsjednik Sindikata "Famosa" Zoran Lazarević kazao je da je 226 radnika teško podnijelo ovo što se desilo sa "Famosom", ali da se nije mogla naći bolja opcija.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić kazao je da u novom preduzeću "Famosu" pripada 49 odsto, a partnerima 51 odsto vlasništva.

- Novo preduzeće preuzima 96 radnika "Famosa", dok će ostali dobiti otpremnine. Za tu namjenu Vlada RS izdvojila je 700.000 maraka. Svima će biti uplaćeni doprinosi, a neki će otići u penziju. Očekujemo da će novo preduzeće biti mnogo uspješnije nego što je bio "Famos". Da nije pronađen strateški partner, sudbina "Famosa" bila bi sumorna i morao bi otići u stečaj - rekao je Đokić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana