Послу са Нијемцима нада се 30 предузећа

Маријана Миљић
Послу са Нијемцима нада се 30 предузећа

Бањалука - Предузећа из БиХ, њих око 30, заинтересована су за сарадњу са њемачким компанијама, а шансу за договор имаће на састанку који ће бити одржан у Прагу 16. октобра.

Представништво њемачке привреде у БиХ позвало је компаније из БиХ да се до 20. августа пријаве за састанке са 31 компанијом из Њемачке, али су рок продужили до 28. августа.

 - До сада се пријавило око 30 предузећа из БиХ. Рок за пријаве продужен је јер многа предузећа нису упозната с овим догађајем. Очекујемо да се у међувремену још неки јаве за уговарање састанака - рекао је Сањин Пургић из Представништва њемачке привреде у БиХ.

Циљ форума у Прагу је да се у оквиру једнодневног догађаја одабране компаније из земаља централне и источне Европе састану са њемачким предузећима која су заинтересована за успостављање пословних контаката.

- Заинтересоване њемачке компаније долазе из металопрерађивачког и добављачког сектора те  ауто-индустрије, али и сектора прераде и производње материјала од пластике. Мањи број предузећа је и из електро и електронског сектора - навели су у  Представништву њемачке привреде.

У Привредној комори РС истичу да Српска има предузећа која могу да одговоре захтјевима великих њемачких компанија.

- Састанци у Прагу свакако су шанса за домаће компаније. Ови сусрети предузећа сада су конкретнији него што је то било раније. Њемачке компаније хоће да за своје саговорнике имају предузећа која већ имају неке успјехе на тржишту и која задовољавају високе стандарде о питању квалитета испоруке, али и технологије коју посједују. То је на неки начин велики изазов за наша предузећа и надам се да ће нека од њих ту шансу и искористити -  казао је директор Сектора гранских удружења при Привредној комори РС Перо Ћорић.

Додао је да у Српској постоје предузећа која годинама раде за индустрију Њемачке и сваке године увелико повећавају свој извоз.

Пријаве

Компаније које су заинтересоване за сусрете са предузећима из Њемачке треба да доставе кратак профил своје фирме на енглеском језику. Такође, треба да обиљеже њемачке компаније, односно купце са којима желе да се састану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана