Poslovni forum “Drvo, arhitektura i dizajn”: Udruživanje šansa za bolju zaradu

Milijana Latinović
Poslovni forum “Drvo, arhitektura i dizajn”: Udruživanje šansa za bolju zaradu

Sarajevo - Zajedničkim radom arhitekata i proizvođača iz BiH i Austrije treba stvarati dizajnirane proizvode od punog drveta, koji će biti integrisani u uređenje hotela i drugih objekata, ne samo na domaćem već i na evropskom tržištu.

Istaknuto je to u petak u Sarajevu na poslovnom forumu BiH i Austrije pod nazivom “Drvo, arhitektura i dizajn”. Direktor Agencije za promociju izvoza pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Enes Ališković istakao je da BiH u drvoprerađivačkom sektoru ostvaruje pozitivne rezultate sa Austrijom, odnosno ima veći izvoz nego uvoz. Dodao je da je cilj foruma da udruživanjem arhitekata, dizajnera i proizvođača dvije zemlje saradnja bude podignuta na viši nivo, stvaranjem proizvoda sa dodatom vrijednošću, a time i sa višom cijenom.

- U BiH posljednjih godina proizvode dizajnirane proizvode od punog drveta kojima se postižu dobri rezultati, ne samo u Austriji nego i u Evropi - rekao je Ališković.

Predstavnik drvnog klastera Štajerske Višnja Košćak rekla je da je šumsko bogatstvo u BiH i Austriji među najvrednijim resursima i dodala da što se tiče kadrova i drvopređivača BiH i Austrija imaju najbolje eksperte, koji osim znanja i vještina imaju ljubav i tradiciju gradnje drvetom i prerade proizvoda od drveta.

- Želimo pričati o drvetu u konstruktivnom smislu, arhitekturi, te pokazati visokotehnološke mogućnosti koje ono daje u izgradnji visokih stambenih zgrada, sportskih i turističkih objekata, ali i uvezati arhitekte iz BiH i Austrije, kao i kompanije da bi mogli ponuditi te proizvode - istakla je Košćakova i naglasila da su drvni klasteri odličan instrument za uvezivanje i pomoć firmama prilikom inovacija i nastupa na inostranim tržištu.

Vlasnik i direktor preduzeća “Lignum” iz Teslića, koje se bavi proizvodnjom namještaja, Zdravko Vojvodić ističe za “Glas Srpske” da nema ništa značajnije u drvnoj industriji od saradnje arhitekata, dizajnera i proizvođača.

- Saradnja je najvažnija, a drvni klaster Štajerske je uradio odličan posao. I nama bi to dobro došlo, da se udružimo, napravimo kvalitetan proizvod, brendiramo ga i zajedno nastupamo na tržištu. To bi nam donijelo i veću zaradu i bolji plasman na inostranim tržištima - kazao je Vojvodić i dodao da oko 90 odsto proizvodnje ovog preduzeća čini hotelski namještaj, koji mahom izvoze u Njemačku.

Vlasnik i direktor preduzeća “Gavranović namještaj” iz Prijedora Pero Gavranović ističe za “Glas Srpske” da je veoma teško izboriti se za parče inostranog tržišnog kolača.

- Uglavnom radimo namještaj od iverice i medijapana, nešto manje od punog drveta i uglavnom opremamo studentske domove i apartmane u Berlinu, Minhenu i Hanoveru - rekao je Gavranović i dodao da namještaj iz Srpske kvalitetom može parirati onome koji nastaje u evropskim fabrikama.

Suficit

Enes Ališković je istakao da je Austrija jedna od rijetkih zemalja sa kojom BiH ima suficit, jer je spoljnotrgovinska razmjena dvije zemlje prošle godine iznosila više od dvije milijarde KM.

- Od ukupnog iznosa 1,032 milijarde KM odnose se na izvoz iz BiH, a 988 miliona KM na uvoz iz Austrije - rekao je Ališković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana