Posljednja šansa za spas Šećerane

Marijana Miljić
Posljednja šansa za spas Šećerane

Bijeljina - Stečajni upravnik bijeljinske "Šećerane" Lazo Đurđević zakazao je četvrtu licitaciju za prodaju fabrike na kojoj će njena imovina biti ponuđena za 15 miliona KM.

Licitacija je zakazana nakon što je krajem prošle sedmice Skupština povjerilaca "Šećerane" odbila sve četiri ponude za fabriku, jer niko od kupaca nije bio spreman da plati minimalno 15 miliona KM, na koliko su postavili donju granicu. Tada su donijeli odluku da bude raspisana nova licitacija, na kojoj će imovina fabrike biti ponuđena po minimalnoj cijeni od 15 miliona KM.

Imovina za koju stečajni upravnik traži kupca obuhvata poslovne i pomoćne objekte, zemljište, opremu, rezervne dijelove, alat i inventar, sirovine, sjemena, gorivo, mazivo i rezervne dijelove.

Licitacija će biti održana 13. oktobra u prostorijama "Šećerane", a imovinu je moguće kupiti samo kao cjelinu. Pravo učešća na licitaciji imaju pravna i fizička lica koja uplate kauciju u iznosu od 50.000 maraka najkasnije dan prije održavanja javnog nadmetanja. Na licitaciji mogu da se pojave i kompanije i preduzeća čije ponude je odbila Skupština povjerilaca.

- Licitacija u oktobru je posljednja. Ako i ona propadne i niko ni tada ne kupi imovinu fabrike, ona će biti srazmjerno podijeljena povjeriocima - kazao je predsjednik Odbora povjerilaca Faik Muhić.

Do sada su propala tri pokušaja prodaje imovine "Šećerane". Na prvoj licitaciji imovina je nuđena za 23,74 miliona, drugoj za 16,50 miliona, a na trećoj za 11,87 miliona maraka. Vrijednost ponuda koje su prošle sedmice odbili povjerioci kretala se u rasponu od šest do deset miliona KM.

Račun "Šećerane" blokiran je prije šest godina nakon što je uhapšen njen tadašnji vlasnik Zoran Ćopić. "Šećerana" je 2014. godine prešla u vlasništvo RS pošto je Ćopić osuđen na četiri godine zatvora i trajno mu oduzeta imovina vrijedna oko 20 miliona maraka, za koju je utvrđeno da ju je stekao pranjem novca narko-bosa Darka Šarića. Ćopiću je tada, između ostalog, oduzeto i 10,8 miliona akcija Fabrike šećera u Bijeljini koje čine 51 odsto kapitala tog preduzeća. Prijedlog za otvaranje stečaja u nekadašnjem gigantu podnijela je Poreska uprava RS u julu 2015. godine, a krajem te godine je i pokrenut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana