Posla ima za 10.100 ljudi

Danijela Stokanić
Posla ima za 10.100 ljudi

Banjaluka - Na adresu Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske pristiglo je 2.689 zahtjeva poslodavaca koji u toku godine žele da zaposle 10.108 lica, dvostruko više nego što je predviđeno programima zapošljavanja.

Za podsticaj zapošljavanja 4.288 radnika u privredi RS ove godine predviđeno je 14,67 miliona maraka kroz sedam stimulativnih projekata, a u Zavodu za zapošljavanje su istakli da komisija trenutno obrađuje prispjele zahtjeve za šest programa koji su pristigli na konkurs, nakon čega će donijeti odluku o odobravanju sredstava po svakom projektu pojedinačno.

- Poslodavac su u obavezi da u roku do 30 dana od momenta dostavljanja odluke o odobravanju sredstava zaključi ugovor sa Zavodom i primi radnike u radni odnos i sa njim zaključi ugovor o radu - kazali su u Zavodu.

S obzirom na to da se prijavilo znatno više zainteresovanih nego što je planirano da bude zaposleno, u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS  ističu da će komisija pri obradi zahtjeva uzeti u obzir i dodatne kriterijume kao što su vrsta djelatnosti poslodavca, te da će prednost biti data proizvodnim preduzećima.

- Pripravnici, djeca poginulih boraca, kao i poslodavci za regresno vraćanje doprinosa, moći će konkurisati tokom cijele godine, a javni poziv za zapošljavanje izbjeglih, raseljenih i povratnika još nije raspisan - istakli su u Ministarstvu i dodali da će prednost, između ostalog, imati preduzeća i pojedinci koji traže podsticaj za samozapošljavanje iz nerazvijenih sredina.

- Prioritet su lica koja duže čekaju posao, a nalaze se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, a posebnu pažnju komisija će obratiti na lica sa invaliditetom - dodali su Ministarstvu.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić istakao je da veliki broj zahtjeva poslodavaca pokazatelj da Srpska ima potencijala da zapošljava.

  • Međutim, nadležni treba da pooštre kriterijume, tako da podsticaje mogu dobiti samo oni poslodavci koji garantuju da će ispuniti sve propisane uslove - rekao je Škrebić.

Vozači

U Zavodu za zapošljavanje, koji realizuje “Program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije u 2018. godini”, čija je ukupna vrijednost milion KM, istakli su da je za ukupno 45 lica za zanimanje vozač do sada apliciralo devet poslodavca. Program se, kažu, provodi kroz dvije komponente, a obrada zaprimljenih zahtjeva je u toku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana