Поскупјело гориво у Српској

Маријана Миљић
Поскупјело гориво у Српској

Бањалука - На појединим бензинским пумпама у Српској гориво је поскупјело и до четири фенинга по литри, а измјене цјеновника од идуће седмице могуће су и на осталим пумпама.

На бензинској пумпи "Нестро петрола" у Градишци казали су да је у посљедњих седам дана гориво два пута поскупјело.

- "Бензин 98" поскупио је за четири фенинга и сада кошта 2,37, док за литар "бензина 95" возачи сада треба да издвоје 2,24 што је за два фенинга више него раније - казали су на овој пумпи и додали да за "дизел" возачи треба да издвоје четири фенинга више, односно 2,34 марке.

И на осталим бензинским пумпама "Несто петрола" казали су да је претходних дана поскупјело гориво, те истакли да је основни разлог поскупљења раст цијена у набавци.

На бензинским пумпама "Крајинапетрола" казали су да се цијена "бензина 98" претходних дана није мијењала, те да је за литар потребно издвојити 2,32 КМ.

- Код нас је поскупио "бензин 95" за четири фенинга и за литар је сада потребно издвојити 2,24 марке. Дизел је по литри поскупио за три фенинга и сада кошта 2,29 КМ - казали су на бензинским пумпама.

У малопродаји "Крајинопетрола" казали су да су набавне цијене почетком ове седмице скочиле за два фенинга по литри.

- Пратимо кретање набавних цијена и на основу њих креирамо цјеновнике. За сада не можемо да кажемо да ли ће у идућим данима цијена расти, падати или се стабилизовати. То све зависи од рафинеријских цијена - казали су у "Крајинапетролу".

На "Нешковић" пумпи казали су да за сада нису мијењали цијене горива, те истакли да ће их кориговати уколико се настави тренд раста набавних цијена. Иста ситуација је и на пумпама "Деспотовић" у Бијељини гдје су рекли да у претходних 15 дана нису мијењали цијене горива.

Нафта

Цијене нафте јуче су варирале. Барел америчке "лаке" нафте за испоруку у септембру поскупио је на меркантилној берзи у Њујорку 18 центи на 101,15 долара по барелу. Барел сјеверноморске нафте типа "брент" за септембарску испоруку на тржишту у Лондону коштао је 107,51 долар, односно 21 цент мање него на крају јучерашњег пословања.  Аналитичари кажу да су залихе нафте за седам дана  пале за 1,8 милиона барела, а залихе бензина порасле за 800.000 барела.

 

"Нестро петрол"

"бензин 98"  2,37 марке

"бензина 95" 2,24 марке

"дизел"          2,34 марке

 

"Крајинапетрол"

"бензин 98"   2,32 марке

"бензин 95"   2,24 марке 

"дизел"          2,29 марке

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана