Posao u privredi za 5.680 radnika

Marijana Miljić
Posao u privredi za 5.680 radnika

Banjaluka - Posao u privatnom sektoru u RS od 1. aprila do 30. septembra ove godine dobilo je 5.680 osoba, što znači da je u prosjeku mjesečno zaposleno 947 radnika.

Podaci koje Zavod za statistiku RS objavljuje dva puta godišnje pokazuju da je rast zapošljavanja zabilježen u privatnom, zadružnom i mješovitom, dok je u javnom sektoru došlo do blagog smanjenja broja zaposlenih.

Privatni sektor je u martu zapošljavao 144.029 radnika, dok je do kraja septembra taj broj porastao na 149.709. S druge strane, trend stalnog rasta broja zaposlenih u javnom sektoru ne samo da je prekinut već je zabilježeno i njegovo smanjenje. Javni sektor na kraju marta imao je 76.026 zaposlenih, a šest mjeseci kasnije na platnom spisku ih je bilo 73 manje.

Preostala dva sektora, mješoviti i zadružni, u istom periodu blago su povećali broj radnika za 122, odnosno sedam.

Privrednici ističu da pozitivnih pomaka na tržištu rada ove godine ima i izražavaju nadu da će zapošljavanje dobiti na zamahu.

- U realnom sektoru značajno je povećan broj zaposlenih, a to se primijeti i na osnovu rasta uplaćenog iznosa poreza i doprinosa. Tržište polako reguliše sve manjkavosti koje su se nakupljale. Ide to sporo, ali se pomiče - kazao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić i dodao da bi poboljšanju stanja na tržištu rada trebalo da doprinesu i mjere iz memoranduma o zajedničkim politikama za trogodišnji period počevši od 2018. koji su nedavno potpisali sa Vladom RS.

Ekonomisti ističu da je stanje na tržištu rada dobro kada se povećava broj zaposlenih u realnom sektoru, ali još bolje kada to prati smanjenje broja činovnika.

- Iako su pozitivni, svi ti pokazatelji su još nedovoljni, jer imamo puno mladih koji su na birou i onih koji svakodnevno odlaze iz RS. Pored toga, nemamo dovoljno mjera koje omogućavaju stvaranje bolje privredne klime i uslova za novo zapošljavanje i ostanak u zemlji - kazao je ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana