Посао у привреди за 5.680 радника

Маријана Миљић
Посао у привреди за 5.680 радника

Бањалука - Посао у приватном сектору у РС од 1. априла до 30. септембра ове године добило је 5.680 особа, што значи да је у просјеку мјесечно запослено 947 радника.

Подаци које Завод за статистику РС објављује два пута годишње показују да је раст запошљавања забиљежен у приватном, задружном и мјешовитом, док је у јавном сектору дошло до благог смањења броја запослених.

Приватни сектор је у марту запошљавао 144.029 радника, док је до краја септембра тај број порастао на 149.709. С друге стране, тренд сталног раста броја запослених у јавном сектору не само да је прекинут већ је забиљежено и његово смањење. Јавни сектор на крају марта имао је 76.026 запослених, а шест мјесеци касније на платном списку их је било 73 мање.

Преостала два сектора, мјешовити и задружни, у истом периоду благо су повећали број радника за 122, односно седам.

Привредници истичу да позитивних помака на тржишту рада ове године има и изражавају наду да ће запошљавање добити на замаху.

- У реалном сектору значајно је повећан број запослених, а то се примијети и на основу раста уплаћеног износа пореза и доприноса. Тржиште полако регулише све мањкавости које су се накупљале. Иде то споро, али се помиче - казао је предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић и додао да би побољшању стања на тржишту рада требало да допринесу и мјере из меморандума о заједничким политикама за трогодишњи период почевши од 2018. који су недавно потписали са Владом РС.

Економисти истичу да је стање на тржишту рада добро када се повећава број запослених у реалном сектору, али још боље када то прати смањење броја чиновника.

- Иако су позитивни, сви ти показатељи су још недовољни, јер имамо пуно младих који су на бироу и оних који свакодневно одлазе из РС. Поред тога, немамо довољно мјера које омогућавају стварање боље привредне климе и услова за ново запошљавање и останак у земљи - казао је економски аналитичар Зоран Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана