Посао у Њемачкој за 34 фирме из РС

Марина Чигоја
Посао у Њемачкој за 34 фирме из РС

Бањалука - Радници 34 предузећа у Српској ускоро ће кренути ка радилиштима широм Њемачке, а "визе" за улазак на тржиште највеће европске економије фирмама су додијељене у петак у Привредној комори РС.

Предузећима у БиХ биће додијељено 1.917 дозвола, а из тог контингента Српској припада 666. Деташманска година почела је 1. октобра и траје до 30. септембра идуће године.

Предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић истакао је да је 26 фирми које су добиле деташмане и у претходној години успјешно радило у Њемачкој.

- За нас је ово веома битан сегмент дјеловања с обзиром на то да ове фирме сваке године остварују око 30 милиона евра прихода и више од 70 одсто донесу у РС. То можемо сматрати чистим извозом оствареним на основу извршеног рада - казао је Ђурић и додао да су деташмани сваке године максимално искоришћени.

Замјеник генералног секретара Спољнотрговинске коморе БиХ Здравко Маринковић истакао је да је присуство домаћих фирми у Њемачкој потврда њиховог квалитета.

- БиХ је у прошлој деташманској години искористила 91 одсто деташмана. То говори да су наше компаније у пуном капацитету радиле свих 12 мјесеци са максималним бројем запослених - казао је Маринковић.

Представник предузећа "Лука" из Бањалуке, које се бави електроинсталацијама и већ 25 година има представништво у Њемачкој, Горан Бранковић казао је да раде на готово свим великим пројектима у Франкфурту.

- Радили смо на згради Европске централне банке, познатим стадионима и трговачким центрима. На тржишту Њемачке посљедњих година је веома изражен проблем недостатка квалитетне радне снаге, поготово у занатским дјелатностима. Ми имамо срећу да још имамо релативно квалитетну радну снагу - нагласио је Бранковић.

Деташмане за рад у Њемачкој ове године је први пут добила фирма "Грађус" из Котор Вароша која већ 15 година успјешно послује на тржишту РС у области завршних радова у грађевинарству. Власник и директор овог предузећа Славко Ђукић каже да је у Њемачкој регистровао представништво фирме и да су без проблема испунили захтјевне услове да би могли конкурисати за деташмане.

- Добили смо пет деташмана и с обзиром на то да први пут излазимо на то тржиште, биће нам сасвим довољно да у наредним годинама развијемо посао и у Њемачкој како бисмо касније добили и већи број дозвола - казао је Ђукић, чија фирма запошљава 20 радника.

Акцизе

Говорећи о иницијативи за повећање акциза на гориво, Борко Ђурић је истакао да је против било каквих намета јер оптерећују привреду, стварају додатне проблеме и чине је мање конкурентном.

 

Критеријуми за додјелу деташмана

- остварени приход у БиХ и Њемачкој у 2014. години

- остварени пословни резултат у БиХ и Њемачкој у 2014.

- број запослених у БиХ у 2014. и првом полугодишту 2015.

- кадровска и техничка оспособљеност

- референце у БиХ и Њемачкој

- искоришћеност дозвола у Њемачкој у претходној деташманској години

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана