Poreznici povećali prihode za 64 miliona

Marijana Miljić
Poreznici povećali prihode za 64 miliona

Banjaluka - Poreska uprava RS prikupila je u prvoj polovini ove godine na račun javnih prihoda 1,21 milijardu maraka, što je za 64,6 miliona ili šest odsto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Od direktnih poreza naplaćeno je 285,2 miliona KM, što je za 33,1 milion ili 13 odsto više nego u prvom polugodištu 2017. godine. Najveći rast prihoda u ovoj oblasti od 20,6 miliona maraka ostvaren je kod poreza na dobit od kojeg je prikupljeno 139,3 miliona KM. Od poreza na dohodak ubrano je 124,2 miliona maraka ili osam odsto više, a od poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara 7,3 miliona KM, što predstavlja rast od četiri odsto.

Povećana je i naplata poreza na nepokretnosti od kojeg je za šest mjeseci prikupljeno 14,5 miliona KM, što je za 32 odsto više nego u istom periodu 2017. godine.

Od doprinosa se na račun javnih prihoda u prvom polugodištu slilo 715,1 miliona KM. Ti prihodi porasli su za 15,1 milion maraka na godišnjem nivou. Za Fond penzijsko-invalidskog osiguranja RS je naplaćeno 405,5 miliona ili 20,6 miliona KM više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja prikupljeno 256,1 milion, odnosno tri odsto manje u odnosu na isti lanjski period. Za Fond dječije zaštite prikupljeno je 34,3 miliona a za Zavod za zapošljavanje 16,7 miliona KM.

Ostali javni prihodi dostigli su 199 miliona, a najviše novca u toj kategoriji prikupljeno je od taksi i naknada - 117,5 miliona KM.

Ovi rezultati pokazuju nastavak trenda rasta javnih prihoda koje prikuplja Poreska uprava RS. Ekonomista Zoran Pavlović ističe da je softver koji je instaliran u Poreskoj upravi jedan od razloga zašto u Srpskoj iz mjeseca u mjesec rastu prikupljeni prihodi.

  • Taj softver automatski upozorava svaki mjesec na neplaćene prihode poreskih obveznika tako da su službenici Poreske uprave u mnogo boljoj poziciji i mogu brže da reaguju. Modernizacija rada Poreske uprave doprinijela je boljim rezultatima i većem iznosu prikupljenog novca od poreza i doprinosa. To je jedan od razloga zašto postoji optimizam i u Vladi RS - rekao je Pavlović i dodao da su i kontrole poreskih inspektora uticale na redovniju uplatu poreza i doprinosa.

Odjavljeni i prijavljeni

Iz Poreske uprave RS je saopšteno da je za šest mjeseci ove godine registrovano 688 poreskih obveznika-pravnih lica i 1.476 preduzetnika. U istom periodu odjavljena su 152 poreska obveznika-pravna lica i 528 preduzetnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana