Подстицаји камен спотицања

Анита Јанковић Речевић
Подстицаји камен спотицања

Бањалука - Представници готово свих удружења пољопривредних произвођача у Српској на првим консултацијама у вези са додјелом подстицаја за ову годину исказали су незадовољство досадашњом расподјелом новца и затражили више милиона за свој рад.

На договор у вези са израдом правилника о подстицајима за развој пољопривреде и села за 2018. годину у Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС до сада су ишли воћари, повртари, виноградари, свињари, живинари, говедари и мљекари, а већина пољопривредника је негодовала због висине подстицаја која одлази на рачуне мљекара. Истакли су да од заједничких 60 милиона КМ око 60 одсто иде мљекарима, што је, како кажу, неправедно.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић каже да су воћари незадовољни јер су лани мљекарима премије по литру млијека повећане за фенинг, иако је, тврди, и ранија премија била коректна.

- Новац се једино њима редовно исплаћује, док смо ми остали запостављени. У министарству планирају да укину премије по врстама производње, а да подстицаје дају по обрадивим хектарима, са чиме се не слажемо - рекао је Дојчиновић и истакао да воћари траже између 12 и 15 милиона КМ годишње, те да они сами између себе распоређују тај новац.

Незадовољни су и повртари који наводе да су лани на име подстицаја добили мање од 400.000 КМ, што је, како су израчунали, тек 0,6 одсто аграрног буџета.

- У овој години тражимо десет милиона марака, као и да се у правилник врате подстицајне мјере за куповину механизације и изградњу складишта - рекао је предсједник Удружења повртара РС Бранко Мастало. Глас су дигли и свињари, а највећу замјерку Министарству су упутили због тога што буџет за аграр није повећан.

- Тражимо праведну расподјелу новца, јер се поједине гране производње фаворизују, као и изједначавање подстицаја са ФБиХ - рекао је предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић и додао да и они желе сами распоређивати новац који им припадне.

И живинари захтијевају равномјернију расподјелу средстава, јер како кажу, годишње добију свега око 1,2 милиона КМ.

- Захтијевамо да се одреди фиксни износ по јединки стимулације и редовнију исплату - рекао је директор пословног удружења "Заједнице живинара" РС Небојша Ракић.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац каже да напад пољопривредника из других грана на мљекарски сектор нема смисла, јер њих има 5.500, а других ни приближно.

- Ако нас има највише, логично и да добијемо највише новца. Неки произвођачи могу стати у један аутобус, а траже пола буџета - рекао је Усорац и додао да су предложили да се повећају премије за стеоне јунице са садашњих 200 на 750 КМ, колико износе у ФБиХ.

У Министарству пољопривреде рекли су да ће се огласити након што се консултације заврше, истакавши да је за данас заказан посљедњи појединачни састанак са представницима пчелара и органских произвођача.

Додик

Предсједник РС Милорад Додик истакао је да се подстицаји за пољопривреду у Српској редовно исплаћују, те да ће у наредном периоду доћи до повећања средстава за аграр. Он је за Н1 рекао да ће пољопривредници ове године добити додатних десетак милиона марака подстицаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана