Podrumi Vukoje najbolja turistička vinarija u regiji

Milijana Latinović
Podrumi Vukoje najbolja turistička vinarija u regiji

Trebinje - "Podrumi Vukoje 1982" iz Trebinja osvojili su "Regional Trophdž", titulu najboljeg u regiji u sklopu G.E.T. konferencije o eno-gastro turizmu, koja je održana na imanju Principovac u hrvatskom Iloku.

Ovim su "Podrumi Vukoje" dobili priznanje od petstotinjak eno-gastro znalaca i turista koji su, glasanjem, nominovali 19 renomiranih vinarija iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Slovenije za ovo takmičenje, a prvo mjesto, odnosno "Bijeli grozd" dodijelili trebinjskoj vinariji i proglasili je najboljom vinarijom i sa turističkog aspekta za 2018. godinu. Radovanu Vukoju nagradu je uručila gradonačelnica Iloka Marina Budimir.

Dodjelom nagrada 16. februara završena je četvrta po redu međunarodna konferencija o eno-gastro turizmu, na kojoj je drugo mjesto pripalo vinariji "Vuglec Breg" iz Hrvatske, treće "Kopitoviću" iz Crne Gore, četvrto hrvatskim "Iločkim podrumima", a peto vinariji "Kovačević" iz Srbije.

"Podrumi Vukoje 1982" se već četvrtu deceniju bave ograničenom proizvodnjom vrhunskih vina i alkoholnih pića.

Vinarija se oslanja na moderne tehnologije, kontrolisane procese fermentacije i tradicionalne metode odležavanja vina u hrastovim "barriljue" bačvama u podrumima koji se nalaze osam metara ispod površine zemlje.

Na dva lokaliteta gazduju vinogradima ukupne površine 30 hektara, na kojima rastu autohtone i internacionalne sorte vinove loze.

"Vinska galerija Vukoje" je moderan objekat koji je prošle godine posjetilo više od 50.000 gostiju. Lociran je na vrhu ove vinarije i predstavlja ključni portal za ulazak u vinski svijet koji već godinama, na temeljima koje je postavio njegov otac, gradi Radovan Rašo Vukoje.

Ovaj višenamjenski objekat sa restoranom koji ima 300 mjesta, vinotekom, tapas barom i dva laundža uvodi posjetioce u mirise, tradiciju i jedinstvenost velikog kulinarskog bogatstva koje nude veliki regionalni kuvari koji sljubljuju Vukojeva vina i svoje kuvarske vizije, čineći tako Hercegovinu i Trebinje nezaobilaznom turističkom destinacijom.

Prilikom primanja nagrade u Iloku, Vukoje je naglasio da je ovaj objekat bio ujedno i njegov najveći izazov jer se, lociran na uzvišenju iznad Trebinja, a udaljen svega 200 metara od samog centra ovog istočnohercegovačkog grada, sam po sebi nametnuo kao posebna niša u "Podrumima Vukoje 1982".

- U mojoj viziji, prije nego što je izgradnja i počela, taj objekat je trebalo da na moderan i do tada opozitan način objedini sve ono što je tradicija u Hercegovini, moderno u okruženju, a ključno u mom svijetu gastronomije, vinogradarstva i vinarstva - istakao je Vukoje.

Posebno je naglasio "Carske vinograde", koji se nalaze na lokalitetu Ušće, mjestu gdje se, na krajnjem istoku Hercegovine, rijeka Sušica spaja sa Trebišnjicom.

- Te vinograde, koji su udaljeni od Trebinja deset kilometara, krajem 19. vijeka Austrougarska monarhija proglasila je najpogodnijim za žilavku, pa je tu daleke 1894. godine podigla čuvene vinograde sa kojih je ekskluzivno vino otpremano na carski dvor u Beču - naveo je Vukoje.

Dodao je da se u sredini "Carskih vinograda" nalazi i "Vinogradareva kuća".

- Tu posjetioce tokom vrelog hercegovačkog ljeta očekuje osvježenje dviju rijeka, Trebišnjice i Sušice, naša vina i hercegovački "Slonj Food", spoj aromatičnog bilja, mesa i sira, odnosno svega onoga čega u Hercegovini ima onoliko koliko to okolnosti dozvoljavaju. Ako glumci pozorište zovu "daskama koje život znače", onda mi, vinari iz Hercegovine, imamo "kamen koji život znači" - kaže Vukoje.

Na vinogradima u Zasad polju, koji su podignuti uz samo korito rijeke Trebišnjice, na najboljem lokalitetu koji se nalazi na samom ulazu u Trebinje, na površini od 25 hektara, zasađene su sorte vranac, žilavka, kaberne sovinjon, šardonej, pino noar, sirah, muskat, merlot, tamnjanika i malvazija dubrovačka.

Vukoje je posebno emotivan prema restoranu "Villa Pergola", koji naziva eno-gastronomskim rimejkom svoje porodice. Prije dvije godine ta porodična priča je nastavljena novim eno-gastronomskim pričama iz starog restorana, u kome je sve i počelo 1982. godine.

Saradnja

Organizatori G.E.T. konferencije planiraju nagradu "Bijeli grozd" proširiti i na Austriju i Mađarsku.

Ovogodišnji G.E.T. trajao je dva dana, a osim o vinarstvu, uticajni turistički stručnjaci i predstavnici značajnih turističkih institucija iz Hrvatske i Slovenije govorili su o trendovima i izazovima u turističkom sektoru kako bi se podstakla važnost jačanja saradnje javnog i privatnog sektora za održivi razvoj eno-gastro turizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana