Подршка извозу производа из Српске на руско тржиште

Срна
Подршка извозу производа из Српске на руско тржиште

Бањалука - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да би повећање извоза воћа и мљекарских производа из Српске на руско тржиште била директна подршка запошљавању те подизању укупног стандарда становника Српске.

Чубриловић је на састанку у Бањалуци са аташеом Амбасаде Руске Федерације у БиХ Иваном Јанишином посебно истакао могућност пласмана производа из билећке мљекаре "Пађени" и мљекаре из Козарске Дубице које су достигле висок степен квалитета прераде, у складу са европским стандардима, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.


Чубриловић је оцијенио да би то омогућило повећање робне размјене и да би то била директна подршка већем запошљавању, развоју транспорта робе и подизању укупног стандарда, имајући у виду потребе руског тржишта и потенцијале за развој сточарства и мљекарства у Српској.

Чубриловић и Јанишин разговарали су о унапређењу сарадње између Републике Српске и руских региона који су заинтересовани за јачање привредне и трговинске сарадње.

На састанку је било ријечи и о јачању робне размјене, посебно о стварању услова за већи пласман пољопривредних и прехрамбених производа из Републике Српске на тржиште Руске Федерације.

Јанишин је рекао да је у току процедура и да се од руске Канцеларије за испитивање квалитета прехрамбених производа очекује позитивно мишљење и да би, уколико се оствари сарадња са мљекарама у Билећи и Козарској Дубици, то омогућило знатно повећање вриједности извоза из Републике Српске у Руску Федерацију.

Разговарано је и о могућностима јачања међупарламентарне сарадње између Народне скупштине Српске и Санкт Петербурга, те успостављања сарадње са парламентима руских региона Казањ и Њижњи Новогорд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана