Pod lupom uvozni kikiriki i smokve

Milijana Latinović
Pod lupom uvozni kikiriki i smokve

Banjaluka - Orasi, lješnjaci, smokve i kikiriki uvezeni iz Brazila, Kine i drugih dalekih zemlja, na policama marketa u RS i BiH naći će se tek kada prođu stroge kontrole.

Ovu odluku donio je Savjet ministara BiH na posljednjoj sjednici zbog rizika da je u pomenutim namirnicama, koje se inače smatraju zdravim proizvodima, prisutna veća količina aflatoksina koji se ubrajaju u najjače kancerogene.

Savjet ministara je na prijedlog Agencije za bezbjednost hrane BiH donio odluku da se pooštre kontrole prilikom uvoza orašastih plodova iz Brazila, Kine, Egipta, Indije, Gane i Turske. U Agenciji ističu je BiH potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, preuzela obavezu usklađivanja zakonodavstva sa briselskim propisima.

Naglašavaju da se propisi o hrani primjenjuju pri uvozu brazilskih oraha, kikirikija, pistacija, suvih smokvi, lješnjaka i muškatnog oraščića.

Proizvođači orašastih plodova u RS pozdravljaju ovaj potez institucija i ističu da na sve načine treba zaštititi domaću proizvodnju.

- Vjerujem da će ova odluka nama dosta pomoći i da će naši lješnjaci i orasi imati bolji plasman na tržištu - rekao je Dejan Rašić iz Banjaluke, koji u Piskavici na površini od dva hektara uzgaja lješnjake.

Dodaje da je prve lješnjake zasadio prije četiri godine, sa kojih je ove godine ubrao 110 kilograma.

Vidosav Kičić iz Jošavke kod Čelinca koji orahe uzgaja na jednom i po hektaru ističe da će ove mjere sigurno imati efekta na domaću proizvodnju.

- Cijena domaćeg oraha je između 13 i 15 maraka, a kvalitet je neuporediv sa onim koji dođe iz Kine i drugih zemalja. Analize pokazuju da su naši proizvodi visokog kvaliteta, imaju dobar omjer bjelančevina i ulja i kao takvi zaslužuju dobar plasman - rekao je Kičić.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da povećana količina aflatoksina predstavlja ozbiljan problem, zbog čega su u BiH na snazi posebni uslovi kojima se uređuje uvoz hrane iz određenih zemalja.

Opasnost od aflatoksina

Nacionalni koordinator za maligna oboljenja u RS Zdenka Gojković ističe da su aflatoksini glavni uzročnici nastanka karcinoma jetre.

- Aflatoksin izaziva vrlo agresivnu formu karcinoma jetre kod ljudi, a utiče i na obolijevanje stoke ukoliko se hrani kontaminiranom hranom - rekla je Gojkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana